<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Powell har rett

Flere tall viser at USAs rentehevinger ikke «biter» like mye som ventet. Også Occidental Petroleum og Adidas var i nyhetene onsdag.

  Publisert 8. mars 2023 kl. 18.52
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 264 ord
  FORTSATT STERKT JOBBMARKED: Ny statistikk fra ADP viser at USAs lønns- og sysselsettingsvekst fremdeles er høy. Foto: Bloomberg

  Sentralbanksjef Jerome Powell skremte investorene tirsdag, da han hevdet at rentene trolig vil stige mer enn tidligere antatt. En årsak er at hevingene som hittil er blitt gjort ennå ikke har fått bukt med USAs inflasjon eller forårsaket noen betydelig nedkjøling i landets jobbmarked.

  Nye tall fra ADP styrker trolig Fed-toppens inntrykk. Selskapet, som leverer tjenester knyttet til lønnsutbetalinger, opplyste onsdag at det ble skapt 242.000 amerikanske arbeidsplasser i februar. På forhånd var 200.000 ventet. Store og mellomstore bedrifter sto for hele økningen, mens selskaper med mindre enn 50 ansatte reduserte bemanningen. Tjenesteytende og vareproduserende sektor bidro med henholdsvis 190.000 og 52.000 nye stillinger.

  ADPs sjeføkonom påpekte at lønnsveksten har avtatt noe, men mener oppbremsingen ikke er tilstrekkelig til raskt å senke inflasjonen med det første. Ansatte som fortsatte i samme stilling fikk i snitt 7,2 prosent bedre betalt enn i februar i fjor. Til sammenligning var USAs årlige konsumprisvekst i januar 6,4 prosent.

  Blant enkeltaksjene var Occidental Petroleum-kursen onsdag ettermiddag opp med mer enn 4 prosent. Tilsynsmessige dokumenter viste at Warren Buffetts Berkshire Hathaway i de seneste tre handelsdagene har kjøpt nesten 5,8 millioner aksjer i oljeselskapet. I alt betalte han mer enn 350 millioner dollar, og «Orakelet i Omaha» sitter nå på i alt 200,2 millioner Occidental-aksjer. Berkshires eierskap utgjør hele 22,2 prosent.

  I Europa fortalte Adidas at styret ønsker en reduksjon i utbyttet til 70 eurocent, fra 3,30 euro for 2021. Kuttet skyldes at sko- og klesprodusentens brudd med artisten Ye svekker lønnsomheten. Ifølge Adidas kan bunnlinjen bli rød i år, etter 30 år med overskudd. Aksjen var ved firetiden ned med nesten 3 prosent.