<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Storbank saksøker tidligere toppsjef for Epstein-bånd

JPMorgan saksøker den tidligere toppsjefen Jes Staley, og beskylder han for å hjulpet Jeffrey Epsteins med å skjule milliardærens forbrytelser. 

Publisert 9. mars 2023 kl. 12.33
Oppdatert 9. mars 2023 klokken 15.02
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 423 ord
BESKYLDES FOR Å HA DEKKET OVER: Jes Staley tidligere arbeidsgiver, JP Morgan, beskylder han for å ha hjulpet Jeffrey Epstein med å holde milliardærens seksuelle overgrep skjult.  Foto: Bloomberg

Den New York-baserte banken JPMorgan Chase saksøker bankens tidligere sjef for private banking og senere konsernsjef for Barclays, Jes Staley, og anklager ham for å ha hjulpet Jeffrey Epsteins med å skjule milliardærens seksuelle overgrep og menneskehandel for å beholde finansmannen som klient. 

Banken hevder også at Staley selv er blitt beskyldt for seksuelle overgrep. 

Vil at Staleys skal betale

Onsdag kveld ble det kjent at banken ønsker å holde Staley personlig ansvarlig for eventuelle økonomiske straffer som JPMorgan måtte betale i to relaterte saker. Banken er blitt saksøkt av myndighetene på De amerikanske Jomfruøyer og en ikke-navngitt kvinne, som hevder JPMorgan hjalp Epstein med sexhandel ved å beholde han som klient. 

Derfor ønsker banken å tvinge den tidligere toppsjefen til å tilbakebetale lønn han tjente i løpet av den tiden han angivelig var klar over overgrepene og «personlig observerte» Epsteins oppførsel ved flere anledninger, skriver MarketWatch. Det kan da være snakk om flere titalls millioner dollar. 

JPMorgan mener at Staleys skal dekke noen eller alle skadene, hvis de blir funnet skylding, og at han bør betale erstatningsstraff for hans «forsettlige og opprørende oppførsel» ved å skjule informasjon om Epstein og sette sine egne og Epsteins interesser over bankens.

«På grunn av Staleys bevisste og sjokkerende atferd med å unnlate å avsløre relevant informasjon og forlate (JPMorgans) interesser til fordel for hans egen og Epsteins personlige interesser, er (banken) berettiget til straffeutmåling,» skriver banken i søksmålet. 

Nært forhold til Epstein

Ifølge MarketWatch har tidligere rettsaker vist at Staley og Epstein hadde et nært forhold som gikk utover det profesjonelle forholdet en bankmann ville ha hatt med en velstående klient. 

De to vennene skal ha utvekslet tusenvis av eposter og tekstmeldinger opp gjennom årene – og noen av dem skal ha inneholdt seksuelt innhold om unge kvinner. 

Ifølge JPMorgan beskyldte den ikke-navngitte kvinnen en av Epsteins venner for å brukt aggressiv makt i sitt seksuelle overgrep mot henne og skal ha innformert henne om at han milliardærens tillatelse til å gjøre det han ville mot henne. Denne personen beskriver kvinnen som en «mektig finansdirektør». Denne «finansdirektøren» mener banken er Staley. 

Nekter å ha sett noe

Advokaten til Staley har ennå til gode å kommentere saken, men den tidligere banksjefen har tidligere innrømmet at han hadde en vennskapelig tone med Epstein og har beklaget forholdet deres, men nekter for å hatt noen kunnskap om milliardærens påståtte forbrytelser. 

Staley forlot JPMorgan i 2013, før han begynte som konsernsjef i den britiske banken Barclays to år senere. Men mot slutten av 2021 trakk han seg plutselig på grunn av hans koblinger til Epstein.