<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oppsigelser løfter børsene

I USA stiger antallet nedbemanninger kraftig, og overraskende mange søker om arbeidsledighetstrygd. Det bidro til børsoppgang torsdag.

  Publisert 9. mars 2023 kl. 16.14
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 393 ord
  KRYMPER BEMANNINGEN: Facebook-eieren Meta Platforms er blant de store amerikanske selskapene som for tiden kvitter seg med ansatte. Foto: Bloomberg

  Challenger, Gray & Christmas opplyste torsdag at amerikanske arbeidsgivere i forrige måned annonserte nedbemanninger på i alt 77.770 personer. Tallet var mer enn fem ganger mer enn for ett år siden, og dessuten det høyeste i en februar måned siden 2009. Kostnadskuttene skyldes at næringslivet forbereder seg på en lavkonjunktur.

  Også myndighetenes statistikk var overraskende svak. BLS fortalte at antallet nye søkere om arbeidsledighetstrygd i forrige uke steg fra 190.000 til 211.000. Nivået var det høyeste siden desember, og 16.000 mer enn konsensusestimatet, men likevel historisk lavt.

  Vedvarende styrke i arbeidsmarkedet har vært en grunn til at USAs sentralbank lover sterkere lut for å få bukt med inflasjonen. Torsdagens rapporter bidro følgelig til å skape en viss optimisme blant investorene. Ved firetiden var både S&P 500 og Dow Jones-indeksen opp med en halv prosent, samtidig som de lange rentene falt noe tilbake.

  Credit Suisse sank imidlertid med 1,5 prosent. Finansgiganten fortalte at årsrapporten blir forsinket, grunnet en henvendelse fra USAs finanstilsyn. SEC stiller visst nok spørsmål ved Credit Suisses kontantstrømoppstilling for 2019 og 2020.

  For Hugo Boss ble nedturen på rundt 1 prosent. Det tyske motehuset varslet at årets omsetningsvekst neppe blir mer enn 4-6 prosent, og skyldte på «makroøkonomisk og geopolitisk usikkerhet». Til sammenligning økte fjorårets inntekter med imponerende 27 prosent, til rekordhøye 3,65 milliarder euro. Driftsresultatet steg samtidig med 47 prosent, mot en estimert 5-12 prosent i 2023.

  Flyprodusenten Dassault Aviation ga langt bedre avkastning. Fjorårets bunnlinje bedret seg med nesten 20 prosent fra 2021, delvis som følge av skyhøy etterspørsel for selskapets kampfly. Selv Dassault ser imidlertid svakere salg i år. Forklaringen er, som så ofte før, «utfordringer i forsyningskjeden». Aksjekursen bykset med godt over 12 prosent.

  Silvergate Capital-aksjen stupte derimot 35 prosent, etter at det kryptofokuserte California-baserte konsernet meldte at bankvirksomheten skal avvikles. I forrige uke varslet ledelsen at dørene kunne bli stengt, blant annet som følge av kryptomegleren FTX sin kollaps.

  Uber-kursen var ved firetiden torsdag tilnærmet uendret. Ifølge Bloomberg vurderer selskapet å skille ut virksomheten som organiserer frakt av varer. Denne hadde i fjerde kvartal inntekter på rundt 1,5 milliarder dollar.

  For øvrig kom det gode makronyheter fra Kina. Den årlige konsumprisveksten i verdens nest største økonomi var bare 1 prosent i forrige måned, mot 2,1 prosent i januar. På forhånd var et fall til 1,9 prosent ventet. Samtidig ble det kjent at de kinesiske produsentprisene var 1,4 prosent lavere enn for et år siden.