<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Er det en grense for hvor mye renten kan heves?

Det koster å få inflasjonen ned, sa sjeføkonom Kjetil Olsen blant annet i Økonominyhetene torsdag.

Publisert 10. mars 2023 kl. 08.27
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 181 ord
09.03.2023 Sjeføkonom Kjetil Olsen og Finansavisens Trygve Hegnar tror det kan ta 2-3 år før inflasjonen kommer ned på Norges Banks mål på 2,0 prosent. Kjetil Olsen tror de svetter i Norges Bank nå, men de er begge enige om at Norges Bank vil heve renten med 0,5 prosent poeng, til 3,25 prosent den 23. mars. Men hva skjer med prisstigningen hvis det spisser seg til ytterligere mellom Kina og USA? - Da blir det ragnarok, slo Kjetil Olsen fast. Kronen er veldig svak og den har svekket seg mye og fort. Og den kan bli mye svakere. Hvis det blir børsuro kan den svekkes ytterligere, raskt, tror Olsen.

Sjeføkonom Kjetil Olsen og Finansavisens Trygve Hegnar tror det kan ta 2-3 år før inflasjonen kommer ned på Norges Banks mål på 2,0 prosent. Det var de begge enige om i Økonominyhetene torsdag.

Kjetil Olsen tror de svetter i Norges Bank nå, men både han og Trygve Hegnar er enige om at Norges Bank vil heve renten med 0,5 prosent poeng den 23. mars, til 3,25 prosent. Olsen utelukker heller ikke at styringsrenten må opp på 4 prosent for å stagge inflasjonen.

Er det en grense for hvor mye renten kan settes opp?

– Nei, men det kommer litt an på hvor svak kronen blir, sa han.

Kronen er veldig svak og den har svekket seg mye og fort. Og den kan bli mye svakere. Hvis det blir børsuro kan den svekkes ytterligere, raskt, tror Olsen.

Men hva skjer med prisstigningen hvis det spisser seg til ytterligere mellom Kina og USA?

– Da må vi regne med et mye større underliggende press på prisene enn det vi har vært vandt til. Om ikke ragnarok, så er vi ekstremt avhengig av import fra Kina, slo Kjetil Olsen fast.