<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

SVB-ansatte fikk bonus på fredag

Ansatte i Silicon Valley Bank fikk utbetalt bonus fra banken bare timer før banken ble stengt av finansmyndighetene. 

    Publisert 12. mars 2023 kl. 09.08
    Oppdatert 12. mars 2023 klokken 09.10
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 344 ord
    BETALTE UT: Silicon Valley Banks konsernsjef Greg Becker betalte ut bonus til de ansatte nesten samtidig som han informerte dem om at myndighetene hadde kontroll over banken.  Foto: Bloomberg

    På fredag sendte Silicon Valley Banks konsernsjef Greg Becker ut en to minutter lang video til de ansatte i banken, hvor han forklarte at det ikke var lenger han som tok beslutningene i banken, skriver CNBC. 

    Banken ble fredag ettermiddag satt under administrasjon av Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). 

    1,5 mill. i bonus

    Men bare noen timer før myndighetene fikk tatt kontroll over selskapet, hadde den California-baserte banken utbetalt bonus til sine ansatte. Den andre fredagen i mars har historisk sett vært dagen hvor SVB har betalt ut bonuser til sine ansatte, og betalingene var for arbeid utført i 2022 og hadde visstnok vært til behandling i dagene før bankkollapsen ble åpenbar. 

    Størrelsen på bonusene varierer mellom 12.000 dollar, nesten 130.000 kroner, til 140.000 dollar til ledelsen, skriver CNBC. 

    Ifølge Bloomberg var SVB i 2018 den børsnoterte banken i USA som betalte sine ansatte best, med en gjennomsnittslønn på 250.683 dollar det året. 

    SVB hadde i desember 8.528 ansatte, men da FDIC tok kontroll over selskapet ga myndighetene de ansatte en 45-dagers oppsigelsesvarsel. 

    Sjefene solgte unna

    Det er ikke bare bonuser som kommer på upassende tidspunkt for Silicon Valley Bank. I helgen ble det også kjent at konsernsjef Greg Becker solgte unna aksjer for 3,6 millioner dollar kort tid før banken kollapsen på børsen. 

    Aksjene ble solgt den 27. februar, mens fondet samtidig kjøpte opsjoner til en verdi på 1,3 millioner dollar. Ifølge Wall Street Journal ble planene om aksjesalget lagt den 26. januar gjennom en SEC-regel som lar innsidere planlegge salg på forhånd for å dempe mistanker om handel med innsideinformasjon.

    I tillegg til Becker solgte også SVBs finansdirektør aksjer i banken kort tid før kollapsen. Daniel Beck solgte til sammen 2.000 aksjer til en gjennomsnittspris på 287,59 dollar pr. aksje samme dag som konsernsjefen. Noe som ga han 575.000 dollar, drøyt 6,1 millioner kroner, melder Daily Mail. 

    Akkurat som med Becker, ble salgene tilrettelagt for mot slutten av januar, og det er ingenting som tyder på at Beck eller Becker har gjort noe ulovlig. 

    SVDs filialer vil åpne igjen mandag morgen, under tilsyn av myndighetene, opplyser FDIC.