<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

USA-tiltak førte til hopp i futures

USA har iverksatt tiltak for å hindre ytterligere uro i banksektoren. Det fører til et hopp i futures, og det går mot oppgang på Oslo Børs.

    Publisert 13. mars 2023 kl. 07.20
    Oppdatert 13. mars 2023 klokken 08.10
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 603 ord
    ÅPNER OPP? Oslo Børs åpner i grønt, dersom futures får riktig. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg

    Av førhandelen på handelsplattformen IG er Oslo Børs opp 0,7 prosent klokken 8.10 mandag.

    Nordnet-analytiker Roger Berntsen tror Oslo Børs åpner opp 0,7 prosent, eller innenfor intervallet [0,4, 1,0] prosent.

    – Frykten for en ny finanskrise begynte å bre seg blant enkelte investorer, men i løpet av helgen har amerikanske myndigheter, Federal Reserve og FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) tatt betydelige grep for å stanse en videre eskalering av situasjonen, opplyser Berntsen.

    Mot oppgang

    Det er også oppgang i vente for de største børsene i Europa, ifølge CNBC. Futures gjorde et hopp da finansmyndighetene kunngjorde tiltak for å hindre ringvirkninger av bankkollapsen.

    FDIC har fått i oppgave å fullføre oppløsningen av banken på en måte som fullt ut beskytter innskudd. De som har innskudd vil kunne få tilgang til disse i sin helhet fra og med i dag. Kostnader som ikke kan dekkes av bankenes eiendeler vil bli finansiert gjennom innskuddsforsikringsfondet, skriver TDN Direkt.

    I en felles uttalelse sier finansminister Janet Yellen, sentralbanksjef Jerome Powell og FDIC-sjef Martin Gruenberg at de iverksetter tiltakene for å styrke tilliten til banksystemet.

    – Disse handlingene vil sikre at det amerikanske banksystemet fortsetter å oppfylle sin kritiske rolle i å beskytte innskudd og gi tilgang til kreditt for husholdninger og bedrifter på en måte som støtter sterk og vedvarende økonomisk vekst.

    Asia

    Det er blandet på børsene i Asia på ukens første handelsdag. Kollapsen av Silicon Valley Bank (SVB) på fredag preger fortsatt markedet. USAs finansminister Janet Yellen kunngjorde en rekke tiltak for å beskytte økonomien, og for å styrke tilliten til banksystemet.

    – Helgens redningsaksjon hva angår problembanken Silicon Valley Bank, bidro til børsoppgang i Asia i natt, konkluderer Berntsen i Nordnet.

    I Japan faller Nikkei 1,5 prosent, mens den bredere Topix-indeksen svekkes 2 prosent. Softbank-aksjen faller 2 prosent.

    I Kina ble president Xi Jinpings regjeringskabal godkjent av Folkekongressen. Dermed får han fem nye år etter totalt ti år i sjefsstolen. Shanghai Composite går frem 0,8 prosent, mens Hang Seng i Hongkong er opp 2,2 prosent.

    Kospi i Sør-Korea styrkes 0,5 prosent. I India stiger Sensex 0,1 prosent, S&P/ASX 200-indeksen i Australia er ned 0,5 prosent, mens Straits Times i Singapore faller 0,7 prosent.

    Les hele Asia-kommentaren her.

    Oljeprisen

    Brent-oljen stiger mandag morgen 0,4 prosent til 83,10 dollar fatet. Det gir en prisoppgang på nær 1 dollar siden børsstenging i Oslo fredag, da et fat nordsjøolje ble omsatt for 82,34 dollar pr. fat. 

    WTI-oljen stiger også 0,4 prosent til 76,98 dollar fatet.

    Wall Street

    Sterke jobbtall fra USA og den største bankkollapsen siden finanskrisen tynget Wall Street fredag. Slik gikk det med de ledende indeksene på Wall Street:

    • Dow Jones falt 1,07 prosent til 31,909.96 poeng.
    • S&P 500 falt 1,44 prosent til 3,861.73 poeng.
    • Nasdaq falt 1,76 prosent til 11,138.89 poeng.

    Vix-indeksen, som viser de forventede svingningene på S&P 500 i løpet av de neste 30 dagene, steg 11,72 prosent til 25.26.

    Det var også fall blant samtlige av teknologigigantene. 

    Les hele USA-kommentaren her.

    Oslo Børs

    Oslo Børs var i rødt terreng hele fredag. Hovedindeksen endte i 1.220,58 poeng, ned 1,05 prosent. Totalt for uken var nedgangen 2,9 prosent for hovedindeksen.

    Everfuel toppet taperlisten fredag med en nedgang på 15,7 prosent til 33,90 kroner aksjen. Hydrogenselskapet hentet 25 millioner euro gjennom en rettet emisjon, som gav 16 prosent rabatt i forhold til torsdagens sluttkurs på 40,35 kroner.

    DNB falt 2,7 prosent til 198,25 kroner prosent etter den mye omtalte uroen i banksektoren.

    BW Offshore la på seg 13,9 prosent til 30,20 kroner etter å ha solgt FPSO-en «BW Opportunity» for 1,3 milliarder kroner.

    Solstad Offshore har falt over 20 prosent den siste uken etter at de solgte 37 skip på «billigsalg». Fredag steg aksjen imidlertid 6,5 prosent til 37,60 kroner.

    Les hele børskommentaren her.

    Finanskalenderen

    Årsrapport:

    Tysnes Sparebank

    Makro:

    India: KPI februar, kl. 13.00

    USA: Forbrukeres inflasjonsforventninger februar, kl. 16.00

    Annet:

    Beerenberg: Investormøter ifm. mulig obligasjonslån

    ØMU: Eurogruppemøte

    Ekskl. utbytte:

    NorAm Drilling (1,10 NOK)