<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Goldman Sachs snur om renteheving

Forrige ukes bankkollaps gjør at storbanken Goldman Sachs ikke lenger tror på en renteheving ved neste rentemøte.

Publisert 09:29 13. mars 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 315 ord
TROR IKKE LENGER PÅ RENTEHEVING: Goldman Sachs mener bankkollapsen i forrige uke kommer til å prege Fed-møtet 22. mars. Foto: Brendan McDermid

Analytikere hos Goldman Sachs forventer ikke lenger at den amerikanske sentralbanken, Fed, vil øke styringsrenten på sitt rentemøte 22. mars. I lys av uroen i banksektoren er det betydelig større usikkerhet om veien videre, ifølge Reuters.

Goldman forventet tidligere en økning på 25 basispunkter. Markedet har for øvrig fortsatt troen på en økning på 25 basispunkter ved neste rentemøte, ifølge data fra CME Group.

Kommer med nødfond

I forrige uke kom nyheten om at Silicon Valley Bank har kollapset.

FDIC har fått i oppgave å fullføre oppløsningen av Silicon Valley Bank (SVB) på en måte som fullt ut beskytter innskudd. De som har innskudd vil kunne få tilgang til disse i sin helhet fra og med i dag. Kostnader som ikke kan dekkes av bankenes eiendeler vil bli finansiert gjennom innskuddsforsikringsfondet, skriver TDN Direkt.

I en felles uttalelse sier finansminister Janet Yellen, sentralbanksjef Jerome Powell og FDIC-sjef Martin Gruenberg at de iverksetter tiltakene for å styrke tilliten til banksystemet.

– Disse handlingene vil sikre at det amerikanske banksystemet fortsetter å oppfylle sin kritiske rolle i å beskytte innskudd og gi tilgang til kreditt for husholdninger og bedrifter på en måte som støtter sterk og vedvarende økonomisk vekst.

Goldman-analytikerne sa at de forventet at tiltakene som ble tatt av myndighetene, ville gi betydelig likviditet til banker og forbedre tilliten blant kundene.

Goldman forventer fortsatt økninger på 25 basispunkter i mai, juni og juli, men sa at de så betydelig usikkerhet om rentebanen etter mars.

Goldman Sachs ser for seg en rentetopp for Fed på 5,25-5,50 prosent.

Betydelige bevegelser i rentemarkedet

De amerikanske rentene falt etter nyheten om bankkollapsen forrige uke. To års renten står nå i 4,4 prosent, mens den tiårige renten er på 3,7 prosent.

«Det ble betydelige bevegelser i rentemarkedet fredag, ikke minst i den korte enden av rentekurven. Det ligger nå i kortene at den amerikanske sentralbanken vil avvente situasjonen før en eventuell ny rentehevning blir aktuelt», skriver Nordnet-analytiker Roger Berntsen i sin morgenrapport mandag morgen.