<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Frykten sprer seg

Flere amerikanske bankaksjer var mandag ettermiddag ned med mer enn 20 prosent, og i Europa stupte UniCredit og Societe Generale.

Publisert 13. mars 2023 kl. 15.20
Oppdatert 13. mars 2023 klokken 15.20
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 258 ord
KAN HA LIKVIDITETSPROBLEM: Investorene spekulerer at First Republic Bank blir denne månedens fjerde amerikanske bankkollaps, etter Silvergate, Silicon Valley og Signature. Foto: Bloomberg

USAs finansminister Janet Yellen hevdet i helgen at det ikke var behov for noen statlig redning av Silicon Valley Bank (SVB). Søndag fortalte hun imidlertid at innskyterne i både SVB og en annen kollapset aktør, Signature Bank, vil få tilbake sine penger, enten de dekkes av dagens innskuddsgaranti eller ikke. I tillegg skal et krisefond på 25 milliarder dollar gjøres tilgjengelig for banker som sliter med likviditetsproblemer.

Grepet forhindret ikke at blodbadet for bankaksjer fortsatte mandag. Ved firetiden var San Francisco-baserte First Republic Bank ned med 65 prosent, selv om konsernet søndag meldte om ytterligere finansiering fra JPMorgan Chase. Også Comerica, Zions Bancorp, KeyCorp og Fifth Third Bancorp tapte 20 prosent eller mer. Til sammen har de en børsverdi tilsvarende cirka 370 milliarder kroner, rundt 35 prosent mer enn DNB Bank.

Også europeiske banker fikk juling på børsen. For UniCredit ble nedturen på nær 8 prosent, mens Societe Generale og Intesa Sanpaolo sank med henholdsvis 7 og 6 prosent.

For øvrig er det verdt å merke seg at sikringsfondene ikke er beregnet på omfattende «bank runs», hverken i USA, EU eller Norge. Her i landet meldte Bankenes sikringsfond i sin seneste årsrapport om rundt 44 milliarder kroner i likvide midler og egenkapital, mens DNB alene har cirka 1.400 milliarder kroner i innskudd pluss 800 milliarder kroner i rentepapirer og sentralbankinnskudd. I praksis betyr dette at myndighetene og Norges Bank raskt må på banen, dersom vi får en periode der kundene hurtig tømmer sine kontoer. Det er simpelt hen ikke tilstrekkelig med likvide midler i systemet til å dekke svært omfattende uttak.