<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

DNB Markets: Dette har ikke skjedd siden 1982

Mandagens rentebevegelser går ned i historiebøkene, understreker DNB Markets.

    Publisert 14. mars 2023 kl. 09.38
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 373 ord
    VOLATILT: Rente- og valutaanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets registrerer ekstreme bevegelser i rentemarkedet. Foto: Eivind Yggeseth

    Kollapsen i de amerikanske bankene SVB og Signature, og den påfølgende usikkerheten knyttet til banksektoren, fortsetter å skape store bevegelser i markedet. I løpet av mandagens handel falt KBW-indeksen, som er en referanseindeks for banksektoren i USA, nesten 12 prosent.

    Det største fallet siden 1982

    «I rentemarkedene fortsatte de ekstreme bevegelsene, og mange av gårsdagens bevegelser går ned i historiebøkene. Renten på 2-års statsobligasjoner i USA, som er spesielt følsom for forventninger til Feds politikk, falt med 0,61 prosentpoeng (61bp), det største fallet siden 1982», skriver Ingvild Borgen i en rapport fra DNB Markets.

    Tirsdag morgen var 2-årsrenten i USA nede i 3,82 prosent, etter å ha vært handlet så høyt som 5,05 prosent torsdag i forrige uke.

    DNB Markets understreker at det var nokså ekstreme rentebevegelser i motsatt retning i forkant nyhetene om bankproblemene i USA. Et par dager før nyheten om SVB-kollapsen var det store temaet i markedet om Fed ville heve renten med 50 basispunkter, i stedet for 25 basispunkter som de gjorde i februar. Årsaken til det var sterke amerikanske nøkkeltall og fortsatt høyt inflasjonspress.

    Samme nivå som starten av februar

    «Det betyr at til tross for gårsdagens kraftige fall er markedsrentene bare tilbake til nivåene fra litt over en måned siden. Rentene hadde steget litt vel mye litt vel fort gjennom februar og begynnelsen av mars, og det er med på å forklare at rentefallet har blitt så kraftig nå», skriver Borgen.

    Ifølge DNB Markets er de fleste eksperter og kommentatorer enige om at SVB og Signature var i helt spesielle situasjoner, i forhold til en veldig flyktig innskuddsbase og veldig store investeringer i lange obligasjoner. En gjennomgang FT har gjort av andre banker som har falt mye i verdi de siste dagene, inkludert First Republic, som falt med nesten 70 prosent i går, viser at selv ikke disse er i nærheten av en like utsatt posisjon.

    Inflasjon

    Spørsmålet er om problemene i banksektoren vil resultere i at den amerikanske sentralbanken går mer forsiktig frem med innstrammingen fremover. DNB Markets tror markedsrentene kan komme litt opp igjen, og at det kanskje skjer allerede tirsdag, med publiseringen av KPI-tall fra USA for februar.

    «Vi tror inflasjonen har falt, men at kjerneinflasjonen fortsatte å stige 0,4 på månedsbasis, noe som understreker hvorfor Fed må fortsette å stramme inn», skriver Borgen.