<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kjemperekyl for bankaksjer

Myndighetenes redningsaksjon bidro til at amerikanske bankaksjer steg kraftig tirsdag. Også fallende inflasjon bidro positivt.

Publisert 14. mars 2023 kl. 17.41
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 327 ord
HENTER SEG INN: First Republic Bank-kursen stupte mer enn 60 prosent mandag, men tirsdag ettermiddag var den opp med 57 prosent. Foto: Bloomberg

USAs myndigheter fikk søndag på plass en ordning som lar banker låne penger med sikkerhet i ulike typer obligasjoner. Rosinen i pølsen er at låntagerne mottar et beløp tilsvarende rentepapirenes pålydende verdi, heller enn markedsverdien. Dette har svært mye å si, ettersom banker som Silicon Valley Bank sitter med enorme urealiserte tap, i kjølvannet av fjorårets krakk i obligasjonsmarkedet.

Bankaksjer fortsatte likevel å falle mandag, men tirsdag kom mange sterkt tilbake. Ved firetiden var blant andre First Republic Bank, Zions Bancorp og KeyCorp opp med minst 10 prosent. En årsak til rekylen var meldinger om at ulike venture capital-selskaper jobber for å redde deler av Silicon Valley Bank, for å forhindre negative konsekvenser for deres porteføljebedrifter.

Når det gjelder de amerikanske myndighetenes redningsaksjon, er dette ingen «gratis lunsj», ettersom det i praksis dreier seg om ytterligere «pengetrykking» – av slaget som vanner ut dollaren og kan forhindre at konsumprisveksten faller like raskt som tidligere antatt. Tirsdag viste ferske tall imidlertid at USAs årlige inflasjon i februar sank til 6,0 prosent, som ventet. Tallet var det laveste siden september 2021.

Utenfor banksektoren fikk Uber, Lyft og Doordash kursløft på 4-6 prosent, etter at en domstol i California besluttet at selskapene fremdeles kan behandle sine sjåfører som uavhengige tjenesteleverandører, heller enn ansatte.

Alt var imidlertid ikke fryd og gammen i aksjemarkedet. United Airlines-kursen var tirsdag ettermidddag ned med 4 prosent, som følge av et resultatvarsel for første kvartal. Flyselskapet spår nå et underskudd på 60-100 cent per aksje, grunnet svak etterspørselsvekst og dyr drivstoff. Den forrige guidingen var på 50-100 cent per aksje.

Også Buzzfeed jekket ned sin prognose for årets første tre måneder. Ledelsen ser nå inntekter på 61-67 millioner dollar, mens analytikerne hadde ventet 83,6 millioner dollar. Aksjekursen stupte mer enn 10 prosent.

Nærmere Norge fortsetter Credit Suisse å slite. Banken opplyste at den har funnet «betydelige svakheter» i regnskapsprosessene for 2021 og 2022. Kursen var på et tidspunkt nede på en ny bunn, men sent tirsdag var nivået tilnærmet uendret fra mandagens sluttnotering.