<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Massiv risikoaversjon i markedet

Bankene blir reddere for å låne penger til hverandre, og investorene fortsetter å dumpe bankaksjer. Credit Suisse stupte 16 prosent.

  Publisert 15. mars 2023 kl. 21.38
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 322 ord
  VALUTASVEKKELSE ELLER REDNINGSAKSJON?: Finansmarkedet regner med at sentralbanksjef Christine Lagarde vil «redde» europeiske banker. Foto: Bloomberg

  Credit Suisse var blant onsdagens største børstapere, med et kursfall på 16 prosent. Nedturen skyldtes at bankens største långiver, Saudi National Bank, opplyste at det ikke blir snakk om ytterligere finansiering. Meldingen kom få dager etter at banken avdekket problemer med tidligere årsregnskap.

  Credit Suisse er ingen mygg i det europeiske markedet – for ett år siden var konsernet verdt mer enn DNB Bank – så de dårlige nyhetene smittet over på hele områdets finanssektor. Blant annet stupte Société Générale, BNP Paribas og Prudential Plcs aksjekurser med 8-10 prosent. Dette bidro i sin tur til at de store børsindeksene sank med 2-4 prosent.

  I USA fikk en rekke regionale banker en hyggelig rekyl tirsdag, men onsdag ettermiddag pekte pilene igjen nedover. First Republic Bank ble hardest rammet, med en nedtur på 18 prosent. Noen timer tidligere hadde S&P nedgradert konsernets mest risikable gjeld til «junk», grunnet risiko for at kundene tar ut så mye penger at banken får likviditetsproblemer. Også Moody's vurderer omfattende nedgraderinger i sektoren.

  Samtidig som pengene renner ut av mindre banker, strømmer de inn i store rivaler som Wells Fargo og JPMorgan. Mange av de kriserammede aktørene er imidlertid sentrale i finansieringen av næringslivet i enkelte sektorer og landsdeler, så deres utfordringer kan legge en klam hånd over den økonomiske utviklingen i hele USA og Europa.

  Markedet er fullstendig klar over dette, og regner med at sentralbankene raskt vil komme på banen med flere redningsaksjoner. Slike forventninger bidro til at både eurokursen og de lange rentene opplevde dramatiske fall onsdag. Tiårige tyske statsobligasjoner betalte bare 2,14 prosent, nesten et tredels prosentpoeng mindre enn dagen før, og i USA sank den samme renten med 0,21 prosentpoeng.

  Det amerikanske terminkontraktmarkedet priser nå inn en 48 prosent sjanse for at styringsrenten holdes uendret på Feds rentemøte 22. mars, mens dette for bare en uke siden ble ansett som utenkelig. Samtidig har den impliserte sannsynligheten for en renteheving på et halvt prosentpoeng sunket fra 79 prosent til null.