<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nordea Markets: – Dette baner vei for en ny renteheving

Nordea Markets mener torsdagens rapport fra Regionalt nettverk er en av mange faktorer som peker i retning av behovet for en høyere rente i Norge.

Publisert 16. mars 2023 kl. 10.52
Oppdatert 16. mars 2023 klokken 10.52
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 180 ord
FORVENTER HØYERE RENTE: Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets. Foto: Are Haram

Bedriftene i Regionalt nettverk tror aktiviteten vil holde seg stabil gjennom første halvår – en utvikling som er litt sterkere enn bedriftene ventet forrige runde. Det er imidlertid stor variasjon mellom næringene.

Nordea Markets understreker at torsdagens nyheter viser at aktiviteten i norsk økonomi ventes å holde seg bedre enn Norges Bank forventet, samtidig som prispresset kan tilta. Det baner vei for en renteheving på 0,25 prosentpoeng neste uke, samtidig som det peker i retning av en høyere rentetopp. 

Behov for høyere rente

«Dagens rapport er en av mange faktorer som peker i retning av behovet for en høyere rente i Norge enn tidligere ventet, til tross for bankuroen internasjonalt. Kronekursen er 7,5 prosent svakere, ledigheten er lavere, lønns- og prisveksten vil være høyere og det er god grunn til å tro at aktiviteten vil holde seg bedre enn Norges Bank så for seg», skriver Nordea Markets i en oppdatering.

Andelen bedrifter som har rekrutteringsproblemer er mye lavere enn i november, og det er færre bedrifter som begrenses av kapasitetsproblemer. Samtidig er det fortsatt mange bedrifter som har full kapasitetsutnytting og knapphet på arbeidskraft.