<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oslo Børs nesten uendret - fire aksjer falt til all-time low

Hovedindeksen endte nesten uendret torsdag, ned 0,02 prosent til 1.160,00. Det ble omsatt aksjer for 6,6 milliarder kroner.

Publisert 16. mars 2023 kl. 16.31
Oppdatert 16. mars 2023 klokken 17.51
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 702 ord
OLJE: Ringhorne-feltet til Vår Energi NPD

                                                                               TRVX

Usikkerheten i aksjemarkedet var fremdeles til å ta og føle på torsdag, men avtok litt etter at den sveitsiske storbanken Credit Suisse har fått låne opp mot 577 milliarder kroner fra den sveitsiske sentralbanken.

Credit Suisse -aksjen var på det meste opp 40 prosent på Zürich-børsen torsdag, med falt tilbake til en oppgang på 17,3 prosent.

Analysebyrået TS Lombard skrev ifølge TDN Direkt at sannsynligheten for en SVB-lignende bankkollaps i Europa er teoretisk sett mye mindre ettersom likviditets- og kapitalkrav er mye strengere i Europa enn i USA, og bankene har så langt hatt en tendens til å ligge over kravene med god margin, samtidig som europeiske bankers innskudd er mer diversifiserte.

Analysebyrået skrev videre at hvis en annen solid bank skulle kommer under press som følge av krisene i SVB og Credit Suisse, vil ECB følge i fotsporene til Federal Reserve og være klar til å beskytte innskyterne.

Oljeprisen svingte voldsomt

Oljeprisen svingte mellom å være opp 1,0 prosent og være ned 2,0 prosent. Da Oslo Børs stengte var den opp 0,7 prosent til 74,24 dollar. Til sammenligning kostet et fat nordsjøolje 73,83 dollar pr. fat da Oslo Børs stengte onsdag. WTI-oljen var opp 0,4 prosent til 67,85 dollar. 

Equinor endte dagen med en nedgang på 1,2 prosent til 288,30 kroner. Aker BP falt 1,6 prosent til 246,80 kroner, mens PGS steg 1,9 prosent til 9,37 kroner.

16.03.2023 På kort tid har oljeprisen falt kraftig og den amerikanske lettoljen ligger igjen under 70 dollar for første gang siden desember 2021. Analysesjef for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, forklarer at det har vært en kraftig vekst i spekulative posisjoner i markedet og at det foreløpig kommer mer olje ut av Russland enn mange hadde trodd. Vi diskuterer også hva som vil skje med Kina, flybensin og hvorfor den langsiktige oljeprisen i USA ikke ligger på mer enn 50 dollar reelt sett, ifølge Schieldrop.

Equinor meldte i morgentimene at det kjøpte 5 millioner aksjer i Scatec onsdag kveld. Aksjene ble kjøpt for 305 millioner kroner. Scatec-aksjen endte opp 5,7 prosent til 67,84 kroner.

Vinnere og tapere

Lakseaksjene steg og Mowi endte opp 1,8 prosent til 179,70 kroner, mens Salmar steg 3,6 prosent til 425,40 kroner.

Vår Energi meldte at finansdirektør Stefano Pujatti har kjøpt 20.000 aksjer til kurs 26,10 kroner. Aksjen falt 1,5 prosent til 25,38 kroner og ny all-time low.

Bergen Bio, Norsk Solar og Nykode Therapeutics falt også til ny all-time low.

Black Sea Property ble dagen taper, med en nedgang på 29,50 prosent, etter at Finansavisen onsdag meldte at selskapet fikk inn mindre enn målsettingen i en emisjon, og måtte gi 40 prosent rabatt.

Ensurge Micropower var lenge dagens vinner, men falt tilbake og endte opp 3,3 prosent til 25 øre. Oppgangen kom etter emisjonen tirsdag og nyheten om at investor Ketil Skorstad tok nesten 20 prosent av emisjonen.

Dagen vinner ble imidlertid Skandia Greenpower. Aksjen steg 24,2 prosent til 38 øre, uten at det kom noe nytt fra selskapet.

Zaptec fortsatte opp 3,1 prosent til 35,57 kroner etter nyheten onsdag om at konkurrenten Easee har fått salgsstopp for sine ladere i Sverige.

Techstep  meldte at det skal levere mobile enheter til alle helseregioner og sykehus i Norge. Kontraktssummen kan bli nesten dobbelt så høy som selskapets markedsverdi. Aksjen steg 16,2 prosent til 1,33 kroner.

Andfjord Salmon doblet tapene på driften og fikk et driftsresultat i fjerde kvartal 2022 på minus 21,1 millioner kroner, mot minus 9,4 millioner kroner samme periode året før. Aksjen stiger likevel 1,3 prosent til 39,60 kroner.

ABG Sundal Collier skriver at driftsresultatet i fjerde kvartal var noe lavere enn deres estimater, men driftsinvesteringer var omtrent på linje med forventningene.

«Vi forventer begrensede endringer i konsensusestimatene basert på Q4-rapporten», skriver meglerhuset.

Desert Control fikk torsdag godkjenning og sertifisering for økologisk landbruk for selskapets Liquid Natural Clay i De forente arabiske emirater. Aksjen steg 2,8 prosent til 14,10 kroner.

HMS-sjef Malene Sandøy i Horisont Energi kjøpte 30.000 aksjer i Horisont Energi til kurs 9,88 kroner torsdag. Hun har da 30.000 aksjer og 37.500 aksjeopsjoner i selskapet. Aksjen var uendret på 9,20 kroner.

Oljeprisen

Oljeprisene har de siste dagene svekket seg betydelig i kjølvannet av uro i banksektoren som har gått fra USA til Europa. Ifølge Bloomberg har aktørenes forsøk på å begrense sin eksponering i opsjonsmarkedet bidratt til å svekke oljeprisene ytterligere.

– Markedssentimentet ble dårligere ettersom bankkrisen ekspanderte til Europa fra USA. Den fremtidige trenden vil avhenge av graden av frykt i markedet selv om fundamentale forhold ikke nødvendigvis peker på svakhet, sa analytikere fra Haitong Futures, ifølge Reuters torsdag.

Amerikanske råoljelagrene steg med 1,6 millioner fat i forrige uke til 480,1 millioner fat, ifølge tall fra EIA. På forhånd var det ventet at lagrene skulle være opp 1,2 millioner fat, ifølge Trading Economics. Bensinlagrene falt med 2,1 millioner fat i forrige uke, mot ventet 1,8 millioner fat.