<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mot pangstart på Oslo Børs

Det var bred oppgang på Wall Street torsdag, og børsene stiger bratt i Asia. Oslo Børs ligger an til å åpne rett opp fredag.

Publisert 17. mars 2023 kl. 07.23
Oppdatert 17. mars 2023 klokken 07.36
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 701 ord
VOLATIL: Det har vært store bevegelser på Oslo Børs denne uken etter bankuroen som har herjet. Foto: Finansavisen

Av førhandelen på handelsplattformen IG stiger Oslo Børs solide 1,2 prosent ved 7-tiden fredag. 

Roger Berntsen, analytiker hos Nordnet, tror Oslo Børs åpner opp 0,8 prosent, eller innenfor intervallet [0,5, 1,1] prosent.

– Stemningen på Wall Street forbedret seg kraftig torsdag, på forventninger om at det verste er bak oss hva angår usikkerhet i banksystemet. ECB (den europeiske sentralbanken) satte for øvrig opp styringsrenten med 0,5 prosentpoeng i går, i tråd med forventningene, og understreket at strategien kan endres om nødvendig, kommeneterer Berntsen og legger til:

– Med andre ord har ikke panikken grepet de som styrer pengepolitikken i Europa. Neste uke er det duket for rentemøte i USA, der Fed, den amerikanske sentralbanken, etter planen skal heve renten med nye 0,25 prosentpoeng.

Tech-oppgang i Asia Asia

Børsene i Asia- og Stillehavsregionen stiger fredag, og følger opp oppgangen på Wall Street etter at flere av de større bankene der har blitt enige om en redningspakke for First Republic Bank.

– Det ble en solid avslutning på børsuken i Asia fredag, noe som står i sterk kontrast til nedturen tidligere i uken. Det ligger i kortene at de europeiske børsene, inkludert Oslo Børs, vil følge etter når de åpner senere i dag, sier Berntsen i Nordnet.

I Tokyo er Nikkei-indeksen opp 1,2 prosent til 27.327,78, mens den bredere Topix-indeksen legger på seg 1,2 prosent.

Hang Seng i Hongkong viser vei blant de toneangivende børsene, og stiger 1,9 prosent. Tech-indeksen bidrar positivt med en oppgang på over 4 prosent, anført av søkemotoraksjen Baidu som spretter opp over 15 prosent.

På det kinesiske fastlandet er large cap-indeksen CSI 300 opp 1,6 prosent og Shanghai Composite-indeksen opp 1,6 prosent.

Kospi-indeksen i Sør-Korea klatrer 0,7 prosent, mens Sydney-børsen legger på seg 0,4 prosent.

Les hele Asia-kommentaren her.

Oljeprisen noe opp

Oljeprisen svingte voldsomt torsdag. Da Oslo Børs stengte var et fat Brent-olje opp 0,7 prosent til 74,24 dollar. 

Fredag morgen koster et fat nordsjøolje 75,22 dollar fatet, opp 0,7 prosent. WTI-oljen er opp 0,9 prosent til 68,97 dollar.

Oljeprisen har løftet seg fra de laveste nivåene denne uken, men har fortsatt et godt stykke opp til nivåene før kollapsen i Silicon Valley Bank forrige fredag, sier Berntsen i Nordnet.

– Hvorvidt OPEC+, OPEC landene pluss Russland, vil adressere prisfallet med nye kutt er det store spørsmålet. Om så vil de bidra til å styrke amerikanske produsenters rolle i markedet, noe de i 2014 gjorde alt for å unngå. Det kan også tenkes at dagens «lave» priser kan trigge lagerbygging blant de største konsumentene. Skulle USA og andre land, som den senere tid har tappet av sine oljereserver, begynne å fylle disse igjen, vil det støtte opp om prisen, sier analytikeren.

Bred oppgang på Wall Street

New York-børsen hadde et lettelsessukk i de siste handelstimene torsdag etter det ble kjent at elleve storbanker ville bidra med 30 milliarder dollar for å redde kriserammede First Republic Bank.

– Denne handlingen fra USAs største banker gjenspeiler deres tillit til First Republic og banker i alle størrelser, og det viser deres overordnede engasjement for å hjelpe banker med å betjene sine kunder og samfunn, sa bankene som bidro i en uttalelse.

Slik endte indeksene:

  • Den brede S&P 500 steg 1,76 prosent til 3.960,32
  • Teknologiindeksen Nasdaq steg 2,48 prosent til 11.717,28. 
  • Industritunge Dow Jones steg 1,17 prosent til 32.247,61.

Les hele USA-kommentaren her.

Oslo Børs uendret

Hovedindeksen endte nesten uendret torsdag, ned 0,02 prosent til 1.160,00 poeng. Det ble omsatt aksjer for 6,6 milliarder kroner.

Black Sea Property ble dagen taper, med en nedgang på 29,50 prosent, etter at Finansavisen onsdag meldte at selskapet fikk inn mindre enn målsettingen i en emisjon, og måtte gi 40 prosent rabatt.

Ensurge Micropower var lenge dagens vinner, men falt tilbake og endte opp 3,3 prosent til 25 øre. Oppgangen kom etter emisjonen tirsdag og nyheten om at investor Ketil Skorstad tok nesten 20 prosent av emisjonen.

Dagen vinner ble imidlertid Skandia Greenpower. Aksjen steg 24,2 prosent til 38 øre, uten at det kom noe nytt fra selskapet.

Les hele børskommentaren her.

Finanskalenderen

Resultater, Oslo

Teco 2030
Xplora Technologies

Presentasjoner

Teco 2030
Xplora Technologies

Årsrapporter

Instabank
Melhus Sparebank
Proximar Seafood

Generalforsamlinger

Melhus Sparebank

Eksklusive utbytte

Aasen Sparebank (6,50 kroner)
Stora Enso (0,60 euro)
Treasure (0,60 kroner)

Makro, Norge (SSB)

Byggeareal, februar
Skogeiernes inntekt, 2021
Statsregnskapets inntekter og utgifter, 4. kvartal
Skatteregnskap, februar

Tallene slippes som vanlig klokken 08.00.

Makro, utenlands

Sverige: arbeidsledighet, februar (08.00)
Eurosonen: KPI endelig, februar (11.00)
Eurosonen: arbeidskraftkostnader, 4. kvartal (11.00)
Russland: Rentedom (11.30)
USA: industriproduksjon, februar (14.15)
USA: Michigan-indeks foreløpig, mars (15.00)
USA: ledende indikatorer, februar (15.00)

Kilder: Euronext, SSB, Trading Economics, TDN Direkt