<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oppgangen borte på Oslo Børs – XXL faller til all-time low

Oppgangen svinner på Oslo Børs. Oljeaksjene stiger, mens lakseaksjene faller

Publisert 17. mars 2023 kl. 12.38
Oppdatert 17. mars 2023 klokken 16.05
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 682 ord

                                             

Hovedindeksen på Oslo Børs steg fra start fredag og var på det meste opp 2,8 prosent til 1.192,96. Stemningen dabbet av og etter lunsj og en time før børsen stenger i Oslo er hovedindeksen ned 0,4 prosent til 1.154,99.

Risikoappetitten blant investorene var tilbake fredag morgen, etter at 11 Wall Street-banker torsdag dannet et spleiselag på 30 milliarder dollar for å redde First Republic Bank. Redningspakken sørget for markant oppgang i USA , og Asia-børsene fulgte samme spor tidligere fredag.

Toneangivende Europa-børser er også godt inne i positivt terreng, men også her har det roet seg litt utover dag, og snudde til nedgang. Oppgangen i London forsvant og FTSE 100 er ned 0,8 prosent, tyske DAX faller 1,1 prosent og franske CAC 40 er ned 1,2 prosent.

I New York er Dow Jones ned 0,9 prosent, mens S&P 500 faller 1,0 prosent og Nasdaq er ned 0,2 prosent.

Oljeprisen og oljeaksjene

Frontkontrakten for Brent-oljen har også snudd ned og faller 2,8 prosent til 72,66. WTI-oljen faller 3,0 prosent til 66,32 dollar.

Equinor stiger 0,7 prosent, mens Aker BP har snudd ned og faller 0,5 prosent.

Kommersiell direktør Ove André Årdal i Vår Energi har kjøpt 6.000 aksjer i selskapet fredag, til kurs 26,54 kroner. Aksjen er opp 0,2 prosent fra torsdagens all-time low. 

Seacrest Petrolo stiger 3,3 prosent, på meldingen om at selskapet er invitert til å gjenoppta samtalene om kjøpet av Norte Capixaba. 

BW Energy torsdag ble også informert om at det kan gjenoppta arbeidet knyttet til Golfinho-transaksjonen. Aksjen stiger 5,1 prosent.

PGS markerer seg positivt med en oppgang på 3,2 prosent. Aksjen henter seg dermed inn etter at den onsdag denne uken stupte over 17 prosent på frykten for at bankkollapsene i USA kunne føre til litt høyere rente på obligasjonslånet selskapet vurderer å utstede.

TGS faller 0,4 prosent, etter at Danske Bank har høynet kursmålet fra 210 til 240 kroner og gjentatt kjøpsanbefalingen.

Vinnere og tapere

Lakseaksjene faller etter at finansminister og senterpartileder Trygve Slagvsvold Vedum nok en gang forsvarte lakseskatten fredag. Salmar faller 1,1 prosent og Mowi er ned 2,7 prosent. Lerøy Seafood faller 2,2 prosent.

Øverst på taperlisten finner vi Atlantic Sapphire , som faller 14,1 prosent til emisjonskursen i den rettede emisjonen torsdag kveld.

Skandia Greenpower fortsetter opp 18,4 prosent og er dagens vinner, uten at det har kommet noe nytt fra selskapet.

Nel faller 0,3 prosent etter at Goldman Sachs har oppgradert aksjen fra nøytral til kjøp med uendret kursmål 20 kroner.

Den økte risikoappetitten løftet råvarerelaterte aksjer i tidlig handel fredag, men også her har bildet endret seg utover dagen. Norsk Hydro er uendret, mens Elkem faller 0,8 prosent. Frontline er opp 0,2 prosent, etter å ha vært opp 4 prosent på formiddagen.

Xplora Technologies snudde pluss til minus i fjerde kvartal. Markedet reagerer med å sende aksjen opp 1,7 prosent.

Høyt på vinnerlisten finner vi Techstep , som følger opp torsdagens rally med nye 4,9 prosent. Selskapet varslet torsdag om en kontrakt som kan bli mye større enn selskapet selv.

ABG Sundal Collier holder ifølge TDN Direkt Elmera Group fortsatt som en kjøpskandidat før rapporten for første kvartal, og aksjen stiger 2,3 prosent til 14,92 kroner fredag. Meglerhusets kursmål er 25 kroner.

All-time low

BergenBio meldte torsdag at det skulle presentere på Carnegie Nordic Healthcare Conference, uten at det hjalp på kursutviklingen. Aksjen er 5,4 prosent til 4,78 kroner og all-time low.

Batteriselskapet Kyoto Group er ned 15,8 prosent til 13,05 kroner og ny all-time low, etter at Norsk Hydro har endret syn på investeringen i Kyoto.

Statt Torsk har også en dårlig dag på børsene, med et fall på 12 prosent til 1,14 kroner og ny all-time low.

I tillegg faller NRC Group, XXL og SATS til ny all-time low.

Oljeprisen 

Statlige, saudi-arabiske medier meldte torsdag at landets energiminister prins Abdulaziz bin Salman møtte Russlands visestatsminister Alexander Novak i Riyadh for å diskutere OPEC+-samarbeidet og deres tiltak for å opprettholde markedsbalansen.

Begge parter er fortsatt fullt innstilte på å levere i henhold til beslutningen sist oktober om å kutte produksjonen med to millioner fat pr. dag frem til utgangen av 2023.

– Denne nyhetene vekket optimistene i markedet, og det var på en måte ventet etter nedsalget vi har sett de siste dagene, sier partner John Kilduff i Again Capital til Reuters.