<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Russlands største bank foreslår rekordutbytte

Sberbank vil utbetale rekordutbytte i år, etter å ha avstått fra å utbetale utbytte i fjor. 

Publisert 17. mars 2023 kl. 13.20
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 155 ord
RUSSLANDS STØRSTE: Sberbank er viktig for den russiske økonomien. Foto: Bloomberg

Styret i Russlands største bank, Sberbank, har foreslått et utbytte på 25 rubler pr. aksje, som utgjør 3,5 norske kroner, ifølge Reuters. 

Totalt utgjør utbyttet rekordhøye 565 milliarder rubler, som utgjør rett under rundt 80 milliarder kroner. 

I fjor valgte banken å ikke utbetale utbytte for 2021, etter en anbefaling fra den russiske sentralbanken og regjeringen.

Den majoritetsstatseide bankens overskudd falt med 78 prosent i 2022. Adm. direktør i Sberbank, German Gref, kalte året for «det vanskeligste», ifølge CNN. 

Sanksjonert

Videre sa Gref at banken hadde valgt å ikke utbetale utbytte i fjor for å gi den en sikkerhetsmargin som følge av omfattende vestlige sanksjoner, som spesielt rettet rammet den russiske finansbransjen.

«Banken ønsker å takke aksjonærene for tilliten, og foreslår derfor sin høyeste utbytteutbetaling noensinne», sa han videre ifølge Reuters.

I mars i fjor bestemte Sberbank seg for å forlate det europeiske markedet ettersom at datterselskapene i Europa stod ovenfor trusler mot sikkerheten til ansatte og problemer med kontantstrømmene.