<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oslo Børs snudd ned – 8 aksjer falt til ny all-time low

Oslo Børs åpnet rett opp fredag, men utover dagen surnet stemningen og dagen endte med nedgang.

Publisert 17. mars 2023 kl. 16.27
Oppdatert 17. mars 2023 klokken 18.04
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 774 ord
BUNNREKORD: XXL-aksjen falt til ny all-time low på Oslo Børs fredag. Foto: Bloomberg

                                                                XPLR                            

Hovedindeksen på Oslo Børs steg fra start fredag og var på det meste opp 2,8 prosent til 1.192,96. Stemningen dabbet imidlertid av og dagen endte med en nedgang på 0,6 prosent til 1.153,00. Nedgangen denne uken ble dermed på 5,5 prosent.

Frontkontrakten for Brent-oljen falt 3,1 prosent til 72,33. Til sammenligning kostet et fat nordsjøolje 74,24 dollar da Oslo Børs stengte torsdag. WTI-oljen falt 3,2 prosent til 66,20 dollar.

Equinor steg 0,7 prosent, mens Aker BP falt 0,3 prosent.

Kommersiell direktør Ove André Årdal i Vår Energi kjøpte 6.000 aksjer i selskapet fredag, til kurs 26,54 kroner. Aksjen endte opp 0,3 prosent fra torsdagens all-time low.

Seacrest Petrolo steg 4,7 prosent, på meldingen om at selskapet er invitert til å gjenoppta samtalene om kjøpet av Norte Capixaba.

BW Energy torsdag ble også informert om at det kan gjenoppta arbeidet knyttet til Golfinho-transaksjonen. Aksjen steg 5,2 prosent.

PGS markerte seg positivt med en oppgang på 3,2 prosent. Aksjen hentet seg dermed inn etter at den onsdag denne uken stupte over 17 prosent på frykten for at bankkollapsene i USA kunne føre til litt høyere rente på obligasjonslånet selskapet vurderer å utstede. Selskapet meldte etter børsslutt at selskapet hadde sikret refinansieringen til en rente på 13,5 prosent.

TGS falt 1,2 prosent, selv etter at Danske Bank har høynet kursmålet fra 210 til 240 kroner og gjentatt kjøpsanbefalingen.

Vinnere og tapere

Lakseaksjene falt etter at finansminister og senterpartileder Trygve Slagvsvold Vedum nok en gang forsvarte lakseskatten fredag. Salmar falt 1,1 prosent og Mowi endte ned 3,6 prosent. Lerøy Seafood falt 2,2 prosent.

Nest øverst på taperlisten finner vi Atlantic Sapphire , som falt 14,7 prosent til emisjonskursen i den rettede emisjonen torsdag kveld.

17.03.2023 Dette er ikke over og det å ha litt kontanter i bakhånd er ikke dumt, sier Trygve Hegnar til investorer etter en uke der banker har vært under press og renten ble satt opp nok en gang i Eurosonen. Vi diskuterer markedet og hva som kan komme fra USAs og Norges sentralbanker neste uke. Det blir også mer om den positive løypemeldingen for Seacrest Petroleo og BW Energy, emisjonen i Atlantic Sapphire og om Bentley – som satte rekord i fjor, forklarer redakssjonssjef Andreas Scheel.

Skandia Greenpower fortsatte opp 9,2 prosent, uten at det har kommet noe nytt fra selskapet. Awilco Drilling steg 14,3 prosent, mens Nortel endte opp 15,4 prosent, på nyheten tidligere i uken om at selskapet kan være i spill med flere beilere på trappen. Rom Real steg 18,1 prosent og ble dagens vinner på en syltynn omsetning på 7.391,25 kroner.

Nel falt 0,6 prosent etter at Goldman Sachs har oppgradert aksjen fra nøytral til kjøp med uendret kursmål 20 kroner. Selskapet meldte etter børsslutt at det kanseller selskapets potensielle reparasjonsemisjonen på inntil 10 millioner aksjer.

Den økte risikoappetitten løftet råvarerelaterte aksjer i tidlig handel fredag, men også her endret bildet seg utover dagen. Norsk Hydro endte uendret, mens Elkem falt 0,9 prosent. Frontline endte ned 0,7 prosent, etter å ha vært opp 4 prosent på formiddagen.

Xplora Technologies snudde pluss til minus i fjerde kvartal. Markedet reagerte med å sende aksjen ned 2,3 prosent.

Techstep , fulgte opp torsdagens rally med nye 4,9 prosent. Selskapet varslet torsdag om en kontrakt som kan bli mye større enn selskapet selv.

ABG Sundal Collier holder ifølge TDN Direkt Elmera Group fortsatt som en kjøpskandidat før rapporten for første kvartal, og aksjen steg 2,2 prosent til 14,79 kroner fredag. Meglerhusets kursmål er 25 kroner.

All-time low

BergenBio meldte torsdag at det skulle presentere på Carnegie Nordic Healthcare Conference, uten at det hjalp på kursutviklingen. Aksjen falt 10,9 prosent til 4,50 kroner og all-time low.

Batteriselskapet Kyoto Group endte ned 17,1 prosent til 12,85 kroner og ny all-time low, etter at Norsk Hydro meldte at det har endret syn på investeringen i selskapet.

Statt Torsk hadde også en dårlig dag på børsene, med et fall på 12,4 prosent til 1,13 kroner og ny all-time low.

I tillegg noterte NRC Group, XXL, SATS, Aker Horizons og M Vest Water også nye all-time low intradag, mens NRC Group og M Vest Water sluttet dagen så vidt over sine tidligere bunnrekorder.

Telenor i samtaler?

Telenor steg 1,3 prosent. Ifølge Financial Times er Hongkong-baserte CK Hutchison i samtaler med Telenor om å slå sammen selskapenes virksomheter i Danmark og Sverige. Avisen viser til to kilder med kjennskap til saken.

CK Hutchison, som eier Threes virksomhet i Storbritannia, Irland og andre europeiske land, sa torsdag at de har vært i aktive diskusjoner om potensielle fusjoner for virksomhetene sine i Danmark og Sverige, da det fulgte en "asset-light"-strategi, ifølge avisen.

– Konsolidering i Norden og fremfor alt Sverige er en historie vi har hørt før, men det ville nok vært bra for operatørmarkedet i Sverige, og også Danmark, om det går i oppfyllelse. Det har lenge vært diskutert om fire operatører er en for mye i det svenske markedet. Hvis det blir færre vil det bety mindre risiko for såkalt irrasjonell oppførsel blant operatørene, det vil si priskrig, sier Stefan Olsson, senioranalytiker i Ålandsbanken, til Nyhetsbyrån Direkt.

På spørsmål fra TDN Direkt om en kommentar på FT-artikkelen, svarer Telenor fredag: «På generell basis kommenterer vi ikke på rykter og spekulasjoner rundt virksomheten vår».