<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Konkurrenter øyner oppkjøp av Credit Suisse

Både UBS, BlackRock og Deutsche Bank har vist interesse for å kjøpe opp eiendeler i kriserammede Credit Suisse.

Publisert 18. mars 2023 kl. 16.53
Oppdatert 18. mars 2023 klokken 16.55
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 506 ord
SPENNING: De neste døgnene vil være helt avgjørende for skjebnen til kriserammede Credit Suisse. FOTO: Bloomberg

Skjebnen til Credit Suisse kan bli avgjort i løpet av de neste 36 timene etter en turbulent uke for Sveits' nest største bank.

Investorer og kunder har trukket ut pengene sine fra Credit Suisse i løpet av de siste dagene, da uroen spredte seg i den globale bankindustrien etter kollapsen av to amerikanske banker. Aksjene til Credit Suisse falt 25 prosent i løpet av uken, til tross for en nødlån på 54 dollar milliarder fra Sveits' nasjonalbank.

I følge globale medier lørdag har flere store banker nå øynet interesse for å kjøpe deler eller hele Credit Suisse.

UBS 

I følge Financial Times er UBS en av mest sannsynlige budgiverne på Credit Suisse og det hevder at UBS er i diskusjoner om å overta hele eller deler av Credit Suisse. Styrene til Sveits' to største banker som skal møtes hver for seg i helgen for å vurdere den mest betydningsfulle bankfusjonen i Europa siden finanskrisen.

Den Sveitsiske nasjonalbanken og markedstilsynet FINMA overvåker samtalene i et forsøk på å styrke tilliten til landets banksektor.

UBS har en markedsverdi på 65 milliarder dollar, mens aksjene i Credit Suisse stengte fredag med en verdi på 8 milliarder dollar.

Den Sveitsiske nasjonalbanken sa fredag kveld at å fusjonere de to bankene var deres «plan A» for å stoppe et eventuelt kollaps i tilliten til Credit Suisse. Nasjonalbanken vil at partene skal «bli enige om en enkel og redelig løsning før børsene åpner på mandag», opplyser en av kildene. Det er angivelig ingen garanti for at de to bankene blir enige, og en eventuell fusjon vil måtte godkjennes av UBS' aksjonærer, i følge NTB.

Deutsche Bank

Deutsche Bank overvåker situasjonen hos Credit Suisse Group nøye for en potensiell mulighet til å kjøpe opp deler av selskapet, ifølge Bloomberg, som siterer personer som er kjent med saken.

Den tyske bankens diskusjoner om hvilke eiendeler som kunne vært attraktive er så langt er interne, og det har ennå ikke lagt frem noen konkrete forslag til den sveitsiske långiveren, sa personene.

I følge personene er Credit Suisses forvaltnings- og formuesforvaltningsvirksomhet av interesse, gitt den tyske bankens appetitt for å utvide sin virksomhet til disse områdene. 

Bloomberg har tidligere rapportert at Deutsche Bank allerede har studert disse virksomhetene mens den sveitsiske banken forberedte en større strategiomlegging som det presenterte i slutten av oktober. Prosjektet hadde vært satt på vent siden den sveitsiske långiveren kunngjorde omleggingen, selv om personer kjent med saken nylig sa at det kunne bli reaktivert hvis attraktive eiendeler ble tilgjengelige.

Adm.direktør Christian Sewing i Deutsche Bank har tidligere sagt at selskapet ønsker å spille en ledende rolle i konsolidering - når det til slutt skjer - etter å ha brutt av forhandlinger om en potensiell avtale om å overta den tysk rivalen Commerzbank. 

BlackRock

BlackRock er også et industrinavn som har vært på alles lepper. Selskapet har i etterkant av Financial Times' artikkel kategorisk avvist alle rykter om at det ønsker å kjøpe opp Credit Suisse.

«BlackRock deltar ikke i noen planer om å kjøpe opp hele eller deler av Credit Suisse, og har ingen interesse i å gjøre det», sa en talsperson i Blackrock til CNBC lørdag morgen.