<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

UBS kjøper Credit Suisse for to milliarder dollar

Ifølge Financial Times betaler UBS 2 milliarder dollar for Credit Suisse. Det er en dobling av tilbudet avisen meldte om tidligere søndag.

Publisert 19. mars 2023 kl. 13.16
Oppdatert 19. mars 2023 klokken 18.57
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 730 ord
CREDIT SUISSE: Ifølge Financial Times er UBS villig til å betale opptil én milliard dollar for Credit Suisse. Foto: Bloomberg

Søndag kveld har Credit Suisse og UBS kommet frem til en avtale hvor UBS kjøper Credit Suisse for to milliard dollar, melder Financial Times. 

Avisen skriver at samtidig planlegger sveitsiske myndigheter en lovendring for å hoppe over en avstemning blant aksjonærene i UBS for å rekke og få på plass en avtale før mandag. 

Oppgjøret mellom Sveits' to største banker skal skje i aksjer, til en brøkdel av det sluttkursen var fredag. Fire kilder som skal ha kjennskap til saken forteller at det vil nærmest utvanne alle verdiene til dagens aksjonærer i Credit Suisse. 

UBS vil nå betale 0,50 sveitsiske franc per aksje. Det er en økning fra rapporterte tilbudet på 0,25 franc tidligere søndag. Det ble avslått av Credit Suisse-styret, melder FT.

13 prosent av fredagens kurs

Det tidligere tilbudet på 0,25 sveitsiske franc pr. aksje skulle betales i UBS-aksjer. Det er langt lavere enn hva Credit Suisse ble priset til fredag, da handlet aksjen for 1,86 sveitsiske franc, et stup på 87 prosent. Dette gjør at at aksjene Credit Suisse har en markedsverdi på rundt 8 milliarder dollar. 

Kildene skal også ha sagt til avisen at denne avtalen planlegges å signeres i løpet av søndag kveld. De samme kildene sier at situasjonen utvikler seg raskt og at det er ikke sikkert at avtalen blir noe av.

UBS har ikke ønsket å kommentere saken overfor Financial Times.

AKSJEHAVARI: Styrelederen i Credit Suisse, Axel Lehmann, har sett bankens aksjekurs falle til bunns de siste årene. Foto: Bloomberg

Fredag ble det kjent at den sveitsiske banken UBS er i samtaler om å ta over hele, eller deler av den kriserammede Credit Suisse. Det skjer få dager etter at den sveitsiske sentralbanken måtte gi Credit Suisse krisehjelp på 50 milliarder sveitserfranc. Det tilsvarer omtrent 600 milliarder kroner.

Avviste rykter 

Senest som i går avviste UBS at de forberedte et bud på den kriserammede sveitsiske banken, Credit Suisse. Selskapet hadde følgende motsvar til ryktene da:

«UBS foretrekker å fokusere på sin egen selvstendige strategi og er motvillig til å påta seg risikoer relatert til Credit Suisse», sa en person som er kjent med saken angående UBS-ryktene.

Den Sveitsiske nasjonalbanken sa fredag kveld at å fusjonere de to bankene var deres «plan A» for å stoppe et eventuelt kollaps i tilliten til Credit Suisse. Nasjonalbanken vil at partene skal «bli enige om en enkel og redelig løsning før børsene åpner på mandag», opplyser en av kildene. Det er angivelig ingen garanti for at de to bankene blir enige, og en eventuell fusjon vil måtte godkjennes av UBS' aksjonærer, ifølge NTB. 

INGEN KOMMENTAR: Styreleder i UBS, Colm Kelleher. Foto: Bloomberg

Falt på børsen 

De siste fem årene har Credit Suisse falt 90 prosent på børsen. Onsdag falt aksjen kraftig, før den fikk en opptur torsdag, men snudde ned igjen fredag.

Den siste uken har bank-aksjene falt kraftig på børsen. Hele uroen knyttet til at en del banker har kollapset. Først den kryptofokuserte banken Silvergate, deretter Silicon Valley Bank og senere Signature Bank, som ble satt under administrasjon av de amerikanske myndighetene. 

På Oslo Børs falt aksjer som DNB, SR-Bank og Storebrand med henholdsvis 7,26, 8,36 og 9,45 prosent forrige uke. 

Myndighetene vurderer overtakelse 

Kontakten mellom de to bankene, som er Sveits' to største banker, har vært begrenset, og vilkårene i avtalen skal ha blitt betydelig påvirket av den sveitsiske sentralbanken og det sveitsiske finanstilsynet, opplyser kilder til FT.

Bloomberg melder at at sveitsiske myndigheter skal vurdere å overta hele eller deler av Credit Suisse dersom oppkjøpet av UBS går i vasken. De skriver at myndighetene prøver å komme til en løsning innen de asiatiske markedene åpner søndag kveld norsk tid.

I artikkelen kommer det frem at Credit Suisse prøver å hindre overtakelsen, noe selskapets aksjonærer støtter. Banken og aksjonærene skal mene at budet er for lavt, og at overtakelsen vil være negativ for både aksjonærer og ansatte, det opplyser ikke navngitte kilder til avisen.