<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Kan bli det neste, farlige caset

Størrelsen på redningsaksjonen der UBS overtar Credit Suisse skremmer sveitsiske toppolitikere.

Publisert 20. mars 2023 kl. 16.13
Oppdatert 20. mars 2023 klokken 16.23
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 443 ord
BANKSJEFEN: Nye UBS skal ledes av Ralph Hamers. Foto: NTB

Søndag ble det kjent at UBS kjøper Credit Suisse for 3,2 milliarder dollar i en ren aksjetransaksjon der Credit Suisse-kursen settes 99 prosent under «all-time high» fra 2007. 

Samtidig får UBS og Credit Suisse likviditetshjelp på 172 milliarder dollar (160 milliarder sveitserfranc) fra den sveitsiske staten og 108 milliarder dollar (100 milliarder sveitserfranc) fra den sveitsiske sentralbanken. Det meste – 250 milliarder sveitserfranc – skal betales tilbake, men staten vil ta opptil 9 milliarder dollar i tap.

– En massiv risiko

Redningsaksjonen som er ment å skulle dempe den verste bankuroen har fått den stikk motsatte effekten på sveitsisk politikk, der de to største partiene nå kommer med kraftig kritikk. Partiene reagerer først og fremst på de store summene som er involvert.

– Nye UBS er også en massiv risiko. Banken kommer til å ha over 1.500 milliarder sveitserfranc i aktiva, og vil helt enkelt være for stor for Sveits, sier Roger Nordmann til Reuters.

TO BLIR TIL ÉN: UBS overtar Credit Suisse, støttet av den sveitsiske staten og sentralbanken. Foto: NTB

Nordmann leder Sosialdemokratene (SP) i underhuset i den sveitsiske nasjonalforsamlingen. Partiet er det nest største i nasjonalforsamlingen, og har to ministre i regjeringen. Kritikken øker presset på regjeringen, som styrer etter konsensus, men vil ifølge nyhetsbyrået trolig ikke sette redningsaksjonen i fare.

Styreleder i UBS Colm Kelleher opplyste på søndagens pressekonferanse om at investeringsbankdivisjonen i Credit Suisse, med tusener av ansatte verden over, vil bli lagt ned. UBS venter årlige kostnadsbesparelser på hele 7 milliarder dollar innen 2027. 

Frykter for nye UBS

SP-politiker Nordmann bekymrer seg for jobbene som ryker, og retter skytset mot ledelsen i Credit Suisse. 

– Det som har skjedd er fryktelig for sveitsisk troverdighet. Det er varselskudd for Sveits om at vi har banker som bare er for store. Jeg er veldig bekymret for nye UBS, fortsetter han overfor Reuters.

På høyresiden henger Det sveitsiske folkepartiet (SVP), nasjonalforsamlingens største parti med to ministre i regjeringen, seg opp i at redningsaksjonen ikke skal gå utover mannen i gata, og krever klare betingelser for Credit Suisse-transaksjonen.

«Hvis ikke vil UBS bli det neste, farlige restruktureringscaset», skriver SVP i en uttalelse.