<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dramatisk i banksektoren

Bankaksjer på begge sider av Atlanterhavet svingte voldsomt mandag, idet investorene forsøkte å forstå implikasjonene av helgens nye redningsaksjoner.

Publisert 20. mars 2023 kl. 16.24
Oppdatert 20. mars 2023 klokken 16.34
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 286 ord
IKKE HELT FORNØYD: Credit Suisse-kursen er ned med mer enn 80 prosent, siden Ulrich Körner tok over som adm. direktør i juli i fjor. Foto: Bloomberg

Søndag kveld avtalte UBS å kjøpe Credit Suisse for 0,76 franc per aksje, noe som innebærer en rabatt på 59 prosent til fredagens sluttnotering. Oppkjøpet kom sammen med en rekke betingelser og en likviditetsordning som skal redusere UBS sin risiko.

Investorene slet imidlertid med å tolke transaksjonen. At Credit Suisses aksjonærer ville tape stort var åpenbart, og ved firetiden mandag var bankens aksjekurs ned med 56 prosent. Men hva med UBS? Gjorde de et fantastisk røverkjøp, eller ender det med at konsernet «smittes» av Credit Suisses problemer? Investorene var store deler av dagen heller pessimistiske, og UBS-kursen falt på det meste med hele 16 prosent. Utover dagen forsvant den negative stemningen imidlertid, og ved firetiden var UBS opp med 2 prosent.

Dersom investorene kan tape så mye på Credit Suisse, er det en viss fare for at også eierne av andre skadeskutte banker – som Danske Bank, Deutsche Bank og Societe Generale – lider samme skjebne. Mye av denne risikoen var allerede priset inn, så disse bankenes aksjekurser var mandag ettermiddag tilnærmet uendrede. En fjerde, UniCredit, fikk utrolig nok en opptur på nær 3 prosent.

I USA kom flere av de regionale bankene sterkt tilbake, etter et par uker med brutale kursfall. Blant annet steg Zions Bancorp, KeyCorp og Comerica med rundt 4 prosent. First Republic, som er blant de hardest rammede, stupte derimot 15 prosent. Standard & Poor's nedgraderte bankens gjeld fra BB+ til B+, noe som innebærer at faren for mislighold er skyhøy. I praksis betyr dette at også risikoen for at aksjonærene taper stort har steget kraftig.

For øvrig er digitale valutaer igjen i vinden. Bitcoinkursen var mandag ettermiddag over 28000 dollar, mer enn noen gang siden juni i fjor. Hittil i år utgjør oppturen nesten 60 prosent.