<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ser risiko for «varig skade» i etterspørselen etter AT1-obligasjoner

Goldman Sachs mener at behandlingen av Credit Suisses AT1-obligasjoner vil sette sitt preg på nisjemarkedet i lang tid fremover.

Publisert 20. mars 2023 kl. 22.12
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 230 ord
ADVARER: Strateger i Goldman Sachs advarer om at etterspørselen etter AT1-obligasjoner er svekket. NTB

Når UBS kjøpte opp Credit Suisse bestemte FINMA at selskapsobligasjoner på totalt 16 milliarder sveitsiske franc (185 milliarder norske kroner) skulle skrives ned til null. De såkalte AT1-obligasjonene har en høyere risiko enn andre obligasjoner.

Det var den største tapet til nå i Europas AT1-marked, som ble opprettet etter finanskrisen for å sikre at tap ville bli tatt av investorer og ikke skattebetalere.

Goldman Sachs ser nå risiko for «varig skade» i etterspørselen etter AT1-obligasjoner, i følge Reuters.

Lite marked

AT1-obligasjoner utstedt av andre europeiske banker falt kraftig på mandag etter Credit Suisse AT1-obligasjonseiere viste risikoen ved å investere i denne typen gjeld.

– På lang sikt er vi litt bekymret for en potensiell, permanent ødeleggelse i etterspørselen. Jeg tror investorer vil revurdere hvordan risikojustert avkastningen ser ut i disse instrumentene, spesielt i tider med økt finansiell stress, sier kredittstrateg Lotfi Karoui i Goldman Sachs. 

Karoui mener at det er risiko for at investorer revurderer risikoen ved denne typen verdipapirer. Strategen mener i midlertid at dette trolig ikke vil spre seg til det bredere kredittmarkedet fordi AT1-markedet er relativt lite, med en liten investorbase. 

Han skriver at AT1-obligasjoner, med unntak av Credit Suisse, utgjorde omtrent 100 milliarder dollar i dollarmarkedet og litt over 70 milliarder i euromarkedet. Markedet for Investment Grade obligasjoner er derimot rundt 10 billioner dollar. 

– Jeg vil se på AT1-obligasjoner som en liten, nisje-aktivaklasse. Jeg tror ikke det er overlapp mellom de to investorbasene, avslutter han.