<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Lurer på om Sveits er en bananrepublikk

Sveitsiske myndigheter overstyrer både konkurranselover og fundamentale aksjonærrettigheter i Credit Suisse-dealen, og er ifølge juseksperter på «veldig tynn is.» 

    Publisert 21. mars 2023 kl. 10.34
    Oppdatert 21. mars 2023 klokken 14.40
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 451 ord
    RETTSSTAT? Juridiske eksperter mener sveitsiske myndigheter er på tynn is etter annonseringen av avtalen der UBS overtar Credit Suisse. Foto: NTB

    Sveits har i tiår solgt seg inn som en juridisk trygg havn for obligasjons- og aksjeinvestorer. Men kollapsen i Credit Suisse har avslørt noen ubehagelige sannheter, melder Bloomberg.

    Nyhetsbyrået påpeker at den sveitsiske regjeringen, for å sikre UBS-oppkjøpet av Credit Suisse, overstyrte to nøkkelaspekter for åpne markeder: konkurranseloven og aksjonærrettigheter.

    – Inngrep på veldig tynn is

    Juridiske eksperter mener fremgangsmåten reiser noen fundamentale spørsmål om hvor sterkt de sveitsiske banklovene står, og sår tvil blant utenlandske investorer om å satse penger i landet.

    – Utenlandske investorer lurer kanskje på om Sveits er en bananrepublikk der rettssikkerhet ikke gjelder. Landet er ikke i fare, men det foreligger kanskje en risiko for søksmål fordi myndighetene her grep inn på veldig tynn is, sier Peter V. Kunz ved Universitetet i Bern, professor med spesialisering i økonomiske lover.

    Jus- og finansprofessor Kern Alexander ved Universitet i Zürich er enig.

    – Kriseledelsen ble utført på en panikkartet måte som undergraver rettssikkerheten og undergraver Sveits, sier han til Bloomberg.

    Overstyrte aksjonærer

    Ved annonsering av avtalen søndag viste den sveitsiske regjeringen til en artikkel i grunnloven som åpner for midlertidige ordninger «for å møte eksisterende eller nært forestående trusler om alvorlige forstyrrelser av offentlig orden eller intern/ekstern usikkerhet.» 

    Konsekvensen her ble eksempelvis at lovfestede aksjonærrettigheter ble overstyrt.

    – Regulatoriske lover gir oss makt til å overstyre konkurransesituasjonen i den finansielle stabilitetens interesse, og denne har vi tatt i bruk her, sa styreleder Marlene Amstad i reguleringsmyndigheten Finma under søndagens pressekonferanse.

    Credit Suisse og UBS vil ha samlede innskudd på 333 milliarder sveitserfranc (360 milliarder dollar), 115 milliarder sveitserfranc mer enn nærmeste konkurrent Raiffeisen, går det ifølge nyhetsbyrået frem av en UBS-presentasjon.

    Varsler mange søksmål

    Samtidig viser nullingen av obligasjoner at Sveits ser bort fra regelen om å rangere obligasjonseiere foran aksjonærer, ettersom såkalte AT1-obligasjoner priset til 17 milliarder dollar ble nullet.

    – Markedet vil trolig bli sjokkert av at kreditorhierarkiet endevendes så åpenbart, og at en aksjeavtale sukres på bekostning av obligasjonseierne, uttalte analysesjef Jérôme Legras hos Axiom Alternative Investments til Financial Times mandag morgen.

    Seniorforsker Jacob Kirkegaard i Peterson Institute for International Economics hevder overfor Bloomberg at Credit Suisse-dealen vil utløse mange søksmål.

    – Søksmålene vil fremheve sveitsiske myndigheters uberegnelige og egoistiske atferd i denne sagaen, sier han.

    Mandag omtalte vi eksempelvis at Ethos Foundation, som uttaler seg på vegne av pensjonsfond og andre institusjonelle investorer som eier opptil 5 prosent av både UBS og Credit Suisse, vil vurdere rettslige skritt mot at aksjonærene ikke fikk stemme over transaksjonen.