<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Så stor er snittbonusen i Norge

– Mens noen bransjer sliter, er det tydelig at det går veldig bra for andre, sier Simployers økonomiske rådgiver, Espen Øren.

    Publisert 21. mars 2023 kl. 15.35
    Oppdatert 22. mars 2023 klokken 10.12
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 179 ord
    NOEN ARBEIDSTAGERE ER HELDIGERE ENN ANDRE: Simployers økonomiske rådgiver Espen Øren melder om gode bonusordninger i enkelte bransjer. Foto: Simployer

    Til tross for utfordrende tider for mange i norsk næringsliv, fortsetter bonusfesten. En undersøkelse fra Simployer viser at én av fem arbeidstakere fikk utbetalt bonus i 2022, og de totale bonusutbetalingene var på 45,6 milliarder kroner. 

    De siste to årene har totale bonusbetalinger i Norge totalt økt med 12,2 milliarder sammenlignet med 2020.

    – Det er overraskende at utbetalingene holder seg så høyt sett i lys av den tiden vi er i med permitteringer, høyt sykefravær, økte kostnader og konkurser, sier Simployers økonomiske rådgiver, Espen Øren.

    78.000 kroner i bonus

    Totalt fikk 572.929 personer utbetalt bonus i fjor, noe som gir et gjennomsnitt på 77.957 kroner per arbeidstaker.

    – Mens noen bransjer sliter, er det tydelig at det går veldig bra for andre. Shipping, kraft, finans og oppdrett er eksempler på bransjer der vi ser det deles ut generøse bonuser, sier Øren.

    Det som skal rapporteres som bonus i a-meldingen er både bonusytelser som stammer fra egen arbeidsinnsats, men også bonus som helt eller delvis skyldes andre faktorer, for eksempel resultatbonus, overskuddsdeling, gratiale eller tantieme (andel nettooverskudd). Prosentlønn, provisjonslønn og akkordlønn rapporteres ikke som bonus.