<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rentebekymringene er tilbake

Investorenes frykt for en finanskrise avtar, men nå kan hardnakket inflasjon og rentehevinger utløse kursfall. Onsdagens børsvinner ble Virgin Orbit.

Publisert 18:30 22. mars 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 321 ord
KJØPEKRAFTEN FORDUFTER: Matvareprisene i Storbritannia har nå steget med 18 prosent på ett år, mer enn noen gang siden august 1977. Foto: Bloomberg

Onsdag var inflasjon og renter igjen hovedtemaene i aksjemarkedet. Det ble kjent at Storbritannias årlige konsumprisvekst steg fra 10,1 i januar til 10,4 prosent i februar. På forhånd var et fall til 9,9 prosent ventet. Kjerneinflasjonen, en mer stabil indikator, økte samtidig fra 5,8 til 6,6 prosent. Det virkelige sjokket var imidlertid matvareprisene, som nå er 18 prosent høyere enn i februar i fjor. Britene har ikke opplevd en verre prisvekst siden august 1977.

Til sammenligning utgjorde konsumprisveksten i eurosonen 8,5 prosent i forrige måned. Sentralbanksjef Christine Lagarde konstaterte onsdag at dette fremdeles er for høyt, og lovte at tallet skal senkes til 2 prosent «på mellomlang sikt». «Mellomlang sikt» er et noe ullent begrep, men det dreier seg trolig om en periode på 12–24 måneder. Uansett tolket markedet Lagardes uttalelser som «haukete», og både eurokursen og renten på tiårige tyske statsobligasjoner steg. Onsdag ettermiddag var også børsindeksen Euro Stoxx 600 noe høyere.

Dagens viktigste hendelse var likevel Feds rentebeslutning. Ved 16-tiden var den fortsatt ikke kjent, men rentemarkedet priset inn en 86 prosent sjanse for en heving på et kvart prosentpoeng. At styringsrenten holdes uendret på 4,5 prosent ble regnet som 14 prosent sannsynlig.

Blant enkeltaksjene suste Virgin Orbit til himmels. Selskapet, som ble startet av Richard Branson og skyter opp satellitter, fikk et kursløft på 60 prosent. Årsaken var at et amerikansk venture capital-firma skal investere 200 millioner dollar i prosjektet.

Også en annen ganske spekulativ aksje, GameStop, gjorde det bra. Tallene for fjerde kvartal viste en inntjening på 16 cent pr. aksje, opp fra minus 47 cent ett år tidligere. Samtidig vokste marginene fra 16,8 prosent til 22,4 prosent, og topplinjen på 2,23 milliarder dollar overrasket positivt. Aksjekursen var ved 16-tiden opp med nesten 40 prosent.

Også Nike slo analytikernes inntekts- og inntjeningsforventninger i fjerde kvartal, selv om sko- og klesprodusentens marginer krympet. Mange produkter ble solgt på tilbud for å redusere et altfor stort varelager. Nike-kursen svekket seg med rundt 1 prosent.