<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljefondet kjøper seg inn i havvindprosjekt

Norges Bank Investment Management kjøper andel i havvindprosjekt He Dreiht i Tyskland.

Publisert 23. mars 2023
Oppdatert 23. mars 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 164 ord
BLAR OPP: Oljefondet, her representert ved toppsjef Nicolai Tangen, kjøper seg inn i havvindprosjekt i Tyskland. Foto: Iván Kverme

Norges Bank Investment Management (NBIM) har signert en avtale om å kjøpe en andel på 16,6 prosent i He Dreiht, et havvindprosjekt på 960 MW under bygging i Tyskland. Investeringen gjøres sammen med Allianz Capital Partners, på vegne av Allianz Insurance Companies, og AIP Management. Sammen kjøper partene 49,9 prosent av prosjektet. 

Avtalen ble signert 22. mars 2023 og forventes gjennomført i løpet av tredje kvartal 2023.

NBIM vil betale rundt 430 millioner euro, tilsvarende 4,9 milliarder kroner, for eierandelen på 16,6 prosent og sin andel av investeringskostnadene. Til sammen er prosjektet verdsatt til 2,6 milliarder euro, tilsvarende 29,5 milliarder kroner. Det vil ikke være noen ekstern finansiering involvert i transaksjonen.

Selgeren av andelen er det tyske krafts- og forsyningsselskapet EnBW, som også har utviklet prosjektet. EnBW vil fortsette som deleier og operatør av prosjektet.

He Dreiht er forventet ferdigstilt i slutten av 2025 og vil da være det største havvindprosjektet i Tyskland. Totalt vil prosjektet produsere grønn elektrisitet tilsvarende forbruket til mer enn 1,1 millioner tyske husholdninger.