<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Styggere på børsen

Hovedindeksen faller kraftig fredag. Oljetunge aksjer trekker ned (oppdatert 10.58).

    Publisert 24. mars 2023 kl. 09.01
    Oppdatert 24. mars 2023 klokken 11.16
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 686 ord

               

    Saken utvides.

    Hovedindeksen på Oslo Børs er etter snart to timers handel fredag ned 2,4 prosent til 1.148,29.

    Utviklingen skjer også i kjølvannet av børsfall i Asia tidligere i dag og oljepriser som ligger godt under nivåene da børsen stengte torsdag.

    Toneangivende Europa-børser ser også rødt, med tyske DAX og franske CAC 40 ned 1,7-1,8 prosent.

    Deutsche Bank stuper 10 prosent etter prisoppgang på CDS-er (credit default swaps), som betyr at kostnaden for å forsikre seg mot storbankens gjeld er stigende.

    Yellen-signaler

    Futurehandelen peker mot markant fall fra start på Wall Street fredag. USAs finansminister Janet Yellen uttalte torsdag at føderale krisetiltak for å støtte regionale banker kan bli tatt i bruk igjen hvis nødvendig. 

    – De sterke grepene vi har gjort sikrer at amerikanernes innskudd er trygge. Så klart er vi forberedt på å ta ytterligere tiltak hvis det er berettiget, sa hun ifølge CNBC.

    Budskapet var et annet dagen før, da Senatet fikk høre at finansdepartementet ikke vurderer å garantere for alle amerikanske bankinnskudd uten Kongressens velsignelse.

    Få lyspunkter

    Børsfallet skjer på bred basis. Blant de 28 mest omsatte er det bare én aksje som stiger – nærmere bestemt Tomra som står i pluss 2 prosent.

    Tørrbulkaksjer sto lenge imot etter at Arctic Securities har sluppet en ny sektorrapport. Golden Ocean og 2020 Bulkers er nå begge ned, mens Belships fortsatt er litt opp. Meglerhuset anbefaler kjøp av alt de har dekning på, og Golden Ocean er blant dem som er oppgradert fra hold.

    På den negative siden utmerker PGS seg med et fall på nesten 9 prosent. Gjensidige faller nesten 6 prosent (10,20 kroner), hvorav det meste skyldes at aksjen fredag går eksklusive utbytte på 8,25 kroner.

    DNB Markets gjentar kjøpsanbefalinger på en rekke riggaksjer i en ny sektorrapport. Borr Drilling er en av disse, men aksjen faller nesten 7 prosent hittil fredag. Den største DNB-favoritten, Odfjell Drilling, sto lenge i pluss men er nå også ned.

    Økonominyhetene 2023-03-24 at 07:52

    SoftOx krakker

    Relativt sett topper SoftOx Solutions taperlisten med et fall på rundt 30 prosent. Selskapet måtte erkjenne i en børsmelding torsdag kveld at jakten på både kort- og langsiktig finansiering fortsatt er uavklart.

    Observe Medical er ned over 8 prosent etter å ha landet kortsiktige lån til hele 20 prosent rente.

    På vinnerlisten merker vi oss Andfjord Salmon, som stiger nesten 3 prosent i kjølvannet av en positiv analyse fra Fearnley Securities og analytiker Nils Thommesen.

    BW Ideol spratt opp tosifret i tidlig handel, men har roet seg ned og stiger nå bare 2 prosent. Onsdag steg aksjen hele 77 prosent på at selskapet er i eksklusive forhandlinger med den franske statseide infrastrukturinvestoren ADEME Investissement vedrørende å finansiere veksten av selskapets utviklingsprosjekter, før den tok et hvileskjær torsdag.

    Ny XXL-bunn

    XXL fortsetter til nye bunnrekorder, og faller over 5 prosent til 2,32 kroner så langt. På det laveste fredag har aksjen vært nede i 2,24 kroner. SpareBank 1 Markets og Arctic Securities kom torsdag med slaktanalyser og prognoser om snarlig kapitalinnhenting

    Fredag melder DNB Markets at dekning er gjenopptatt med hold-anbefaling og kursmålet 2,60 kroner. 

    Questerre faller over 6 prosent på sin årsrapport for 2022. Aksjen gikk i taket i fjor da finansdirektør Jason D’Silva på noe uvanlig vis spekulerte til enkeltaksjonærer om hvor mye det kan få utbetalt i kompensasjon som følge av at myndighetene i Québec vil forby olje- og gassutvinning i provinsen. 

    Styreleder Michael Binnion skriver i rapporten at mange aksjonærer har spurt om å få kvantifisert verdien på lisensene som er bakgrunnen for kravet.

    Styggere oljepriser 

    Oljeprisene trekker nedover fredag, og frontkontrakten for Brent-oljen står i 73,51 dollar pr. fat. Dette er ned 3,2 prosent (2,44 dollar) hittil i dagens handel, men nesten fire dollar ned fra 77,26 dollar pr. fat ved stengetid i går.

    WTI-oljen faller 3,3 prosent til 67,59 dollar pr. fat.

    Uttalelser fra USAs energiminister Jennifer Granholm om at det kan ta flere år å fylle opp igjen strategiske oljelagre (SPR) har fått investorene til å bekymre seg for et potensielt overforsynt marked.

    – Vi ser et nedsalg fordi USA ikke ville fylle opp igjen oljereserven selv om WTI-prisene er på 67-72 dollar, sier analysesjef Hiroyuki Kikukawa i Nissan Securities til Reuters.

    Equinor faller 3,8 prosent, Aker BP 4,0 prosent og Vår Energi 3,7 prosent.