<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Helseaksje stuper nær 30 prosent på rød børs

Publisert 24. mars 2023 kl. 12.20
Oppdatert 24. mars 2023 klokken 15.02
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 480 ord
RØD DAG: Oslo Børs preges av et bredt børsfall. Foto: NTB

EQNR  AKRBP  XXL  PGS  SOFTX

Saken oppdateres gjennom dagen.

Hovedindeksen på Oslo Børs er kl. 14:30 ned 2,5 prosent og står i 1.147,28 poeng. Blant de 100 mest omsatte er det kun fem aksjer som stiger.

Det ligger an til å bli årets verste børsdag så langt. Hittil er årets bunnotering 1.153 poeng.

Toneangivende Europa-børser faller også. Tyske DAX og franske CAC 40 ned over to prosent. Utviklingen skjer i kjølvannet av børsfall i Asia tidligere. Oljeprisen får seg spesielt en trøkk.

– I Norge er oljeaksjene svake, så det norske markedet frykter nok at vi ser starten på en økonomisk nedtur, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management til Finansavisen. 

Særlig europeiske bankaksjer får juling, med Deutsche Bank og Nordea ned henholdsvis 11 og 8 prosent. Her hjemme faller DNB-aksjen 2,3 prosent.

Kraftig oljeprisfall 

Brent-oljen faller 2,7 prosent og står i 73,85 dollar pr. fat. Dette er nesten fire dollar ned fra 77,26 dollar pr. fat ved stengetid i går.

WTI-oljen faller 3 prosent til 67,85 dollar pr. fat.

Uttalelser fra USAs energiminister Jennifer Granholm om at det kan ta flere år å fylle opp igjen strategiske oljelagre (SPR) har fått investorene til å bekymre seg for et potensielt overforsynt marked.

– Vi ser et nedsalg fordi USA ikke ville fylle opp igjen oljereserven selv om WTI-prisene er på 67-72 dollar, sier analysesjef Hiroyuki Kikukawa i Nissan Securities til Reuters.

Equinor faller 3,6 prosent, Aker BP 3,8 prosent og Vår Energi 3,7 prosent.

Les mer om hvorfor oljeprisen stuper her:

Få lyspunkter

Tørrbulkaksjer sto lenge imot etter at Arctic Securities har sluppet en ny sektorrapport. Golden Ocean og 2020 Bulkers og Belships er alle ned. Meglerhuset anbefaler kjøp av alt de har dekning på, og Golden Ocean er blant dem som er oppgradert fra hold.

PGS faller over 11,6 prosent til 8,39 kroner. Gjensidige Forsikring faller 6,4 prosent til 166,30 kroner, hvorav det meste skyldes at aksjen fredag går eksklusive utbytte på 8,25 kroner.

DNB Markets gjentar kjøpsanbefalinger på en rekke riggaksjer i en ny sektorrapport. Borr Drilling er en av disse, men aksjen faller 6,4 prosent hittil fredag. Den største DNB-favoritten, Odfjell Drilling, faller 2,6 prosent.

Topper taperlisten

Bioteknologiselskapet SoftOx Solutions  topper taperlisten med et fall på 28,3 prosent til 5,20 kroner. Selskapet måtte erkjenne i en børsmelding torsdag kveld at jakten på både kort- og langsiktig finansiering fortsatt er uavklart.

En annen helseaksje, Observe Medical, er ned 13,5 prosent til 1,48 kroner etter å ha landet kortsiktige lån til hele 20 prosent rente.

XXL fortsetter til nye bunnrekorder, og faller over 6,1 prosent til 2,30 kroner så langt. SpareBank 1 Markets og Arctic Securities kom torsdag med slaktanalyser og prognoser om snarlig kapitalinnhenting.

Opptur

Andfjord Salmon stiger 2,3 prosent til 39,50 kroner i kjølvannet av en positiv analyse fra Fearnley Securities og analytiker Nils Thommesen.

BW Ideol  stiger fem prosent til 11,60 kroner. Onsdag steg aksjen hele 77 prosent på at selskapet er i eksklusive forhandlinger med den franske statseide infrastrukturinvestoren ADEME Investissement vedrørende en potensiell finansiering på 455 millioner norske kroner.