<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Investerer milliardutbyttet i rekordtempo for å slippe formueskatten

Kleskjede-eier og mangemilliardær har 12 måneder på seg å kvitte seg med årlig utbytte.

    Publisert 24. mars 2023 kl. 15.32
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 273 ord
    INVESTERINGSTEMPO: Grunnleggeren av Inditex, eierselskapet bak kleskjeden Zara, Amancio Ortega, bruker penger i høyt tempo. Dette for å unngå en formueskatt på 2,5 prosent. FOTO: NTB

    Den største aksjonæren i kleskjeden Zara, den spanske milliardæren Amancio Ortega, må reinvestere sine utbytter i hurtig tempo for å unngå spansk formuesskatt, skriver Bloomberg.

    Kleskjeden går så det suser og i forrige uke meldte eierselskapet bak Zara, Inditex, hvor Ortega er største aksjonær med 59 prosent, at de betalte den 86 år gamle milliardæren et utbytte på 2,2 milliarder dollar, tilsvarende 23 milliarder kroner.

    Utbyttet må Ortega ifølge Bloomberg investere i løpet av 12 måneder på grunn av juridiske og skattemessige regler som berører familiekontoret Pontegadea.

    UTBYTTET: Fra Zara-kjeden blir ikke lenge på kontoen til eieren. FOTO: NTB

    Bloomberg har samlet inn regnskapsdata tilbake til 2001, da Inditex ble børsnotert, og beskriver hvordan spanske skatteregler har ført til at familiekontoret Pontegadea har pløyd over 12 milliarder dollar fra utbytte inn i blant annet eiendom.

    Ortega eier nå ikoniske eiendommer som New Yorks Haughwout Building, Southeast Financial Centre i Miami, Torontos Royal Bank Plaza og The Post Building i London.

    Mens flere spanske regioner som er styrt av partier i regjeringsoposisjon, har senket formuesskatten eller eliminert den, krever Galicia, hvor Ortega bor, en formueskatt på 2,5 prosent på toppen av inntektsskatt og moms.

    For å unngå å betale den spanske formuesskatten kan familiekontorer som Pontegadea investere i børsnoterte selskaper, med et minimums kjøp på 5 prosent av aksjene, skriver Bloomberg.