<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Pengeflukt i amerikanske småbanker

Siden bankkollapsen i Silicon Valley Bank har kunder i amerikanske småbanker tatt ut hele 120 milliarder dollar. 

    Publisert 25. mars 2023 kl. 09.04
    Oppdatert 25. mars 2023 klokken 09.12
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 159 ord
    TAR UT PENGENE: Bankkollapsen i Silicon Valley Bank har fått flere amerikanske bankkunder til å frykte for innskuddene sine. Foto: Steven Senne

    Fredag kveld slapp den amerikanske sentralbanken Federal Reserve ut nye tall på innskudd, lån og uttak i amerikanske banker for uken som sluttet 15. mars – uken etter Silicon Valley Bank kollapsen. 

    Tallene viser at kunder gjorde uttak for 120 milliarder dollar fra de amerikanske småbankene. Samtidig økte innskuddene i storbankene med 67 milliarder dollar. 

    Innskuddsfallet i småbankene er den største nedgangen i prosent av totale innskudd siden uken som ble avsluttet 16. mars 2007, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

    Samtidig økte låneopptaket i de amerikanske småbankene med 253 milliarder dollar til rekordhøye 669,6 milliarder dollar. 

    «Som et resultat hadde små banker 97 milliarder dollar mer i kontanter på slutten av uken, noe som tyder på at noe av låneopptaket var til å bygge krigskister som en forholdsregel i tilfelle kunder ba om å ta ut mer penger» skriver Capital Economics-analytiker Paul Ashworth.

    Ifølge Reuters har amerikanske bankinnskudd hatt en nedgående trendt etter en kraftig økning i kjølvannet av pandemien i 2020 og begynnelsen av 2021.