<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sveeas forventet 25 millioner, fikk over 40

Det var på forhånd ventet at Christen Sveaas ville få omtrent 25 millioner kroner for deler av sin samling på en vinauksjon i regi av Christie's. Han endte opp med 41 millioner.

    Publisert 26. mars 2023 kl. 11.53
    Oppdatert 26. mars 2023 klokken 12.06
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 285 ord
    KLUBBET HØYT: Christen Sveaas solgte vin for over 40 millioner kroner på auksjon. Foto: Iván Kverme

    Den 24. mars arrangerte Christie's Hong Kong sin første vinauksjon i 2023 på Alexandra House. Der skulle en av verdens største vinsamlere, investor Christen Sveaas, selge deler av samlingen sin for 3,87 millioner dollar, som tilsvarer 41 millioner kroner. 

    Begivenheten vakte stor oppmerksomhet. I tillegg til budgivningen i Hong Kong, var det også deltagelse fra ti land på fire kontinenter som ga sine bud over telefon. 

    Adam Bilbey, sjef for vin og sprit hos Christie's, uttalte at det var en ære å starte auksjonen med et utvalg fra Sveaas' samling.  

    De ikoniske flaskene mottok en enorm respons fra budgiverne, og oppnådde bemerkelsesverdige priser. Sveaas solgte blant annet flasker til over 70.000 dollar, som for eksempel en Château Cheval-Blanc 1921. 

    Prestisjefulle produsenter 

    Etter å ha samlet vin i en spektakulær vinkjeller i Oslo i over 30 år, solgte Sveaas vin fra de mest prestisjefulle produsentene i verden. Blant annet Lafite Rothschild, Latour, Margaux, Mouton Rothschild, La Mission Haut Brion, Palmer og Pétrus, der ikoniske årganger som 1928, 1945 og 1961 var representert.  

    Sveaas solgte også en rekke flasker fra Burgund. Han solgte blant annet DRC Romanée-Conti fra 1950- til 2010-tallet, sammen med et stort utvalg av fremragende hvit Burgund fra DRC Montrachet.

    Utmerket smak

    Bilbey sier dette er et bevis på både Sveaas' utmerkede smak og etterspørselen etter gode viner i regionen. 

    Christen Sveaas hadde følgende kommentar til auksjonen:

    «Dette er første gang et utvalg av vin fra min kjære samling har blitt presentert på Christie's i Asia, og det har vært en glede å se at det ble så godt mottatt. Jeg er glad for å vite at disse spesielle flaskene har funnet nye hjem, og mitt ønske er at deres eiere vil glede seg over å smake og dele dem.»