<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Kunstig intelligens kan erstatte opptil en fjerdedel av nåværende arbeid

Analytikere i Goldman Sachs hevder i et kundenotat at dagens jobber står i fare for å bli automatisert av kunstig intelligens.

Publisert 20:24 27. mars 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 209 ord
ADVARER: Analytikere i Goldman Sachs mener at mange jobber er utsatt for å bli automatisert av kunstig intelligens. FOTO: NTB

– Den nylige oppdagelsen av kunstig intelligens stiller spørsmålet om vi er på kanten av en rask akselerasjon i oppgaveautomatisering som vil gi besparelser på arbeidskostnader og øke produktiviteten, skriver Goldman Sachs i et kundenotat, i følge Bloomberg.

Analytikerne skriver at til tross for betydelig usikkerhet rundt potensialet til kunstig intelligens og dens evne til å generere innhold som er umulig å skille fra menneskeskapt og til å bryte ned kommunikasjonsbarrierer mellom mennesker og maskiner, reflekterer et betydelig fremskritt med «potensielt store makroøkonomiske effekter».

– Hvis generativ AI leverer det som loves, kan arbeidsmarkedet stå overfor en betydelig forstyrrelse, heter det i kundenotatet.

De forklarer at ved bruk av data om yrkesoppgaver i USA og Europa, finner de at «omtrent to tredjedeler av nåværende jobber er eksponert for en viss grad av automatisering». Videre legger analytikerne til at kunstig intelligens kan kunne erstatte opptil en fjerdedel av nåværende arbeid.

Som et resultat mener analytikerne at kombinasjonen av betydelige besparelser på arbeidskostnader, opprettelsen av nye jobber og høyere produktivitet øker muligheten for en produktivitetsboom som vil bidra til økonomisk vekst. 

De påpekte i midlertid at timingen er vanskelig å forutsi.

– Økningen i global arbeidsproduktivitet kan også ha økonomisk betydning, og vi anslår at kunstig intelligens til slutt kan øke årlig globalt BNP med 7 prosent.