<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Frykter næringseiendom kan gi bankras

I USA er under halvparten av kontorene i bruk. Bank of America tror dette kan bli neste snublestein for bankene.

Publisert 29. mars 2023 kl. 17.00
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 272 ord
JOBBER HJEMME: I San Francisco, hvor dette bildet er tatt, er kontorledigheten over fem ganger så høy som den var før pandemien. 30 prosent av kontorene er tomme, ifølge California Globe. Foto: Bloomberg

I motsetning til her hjemme, hvor arealledigheten i de større byene er svært lav, har amerikanerne i stor grad forblitt på hjemmekontoret etter pandemien. Bank of America (BofA) frykter at den skyhøye arealledigheten vil sende sjokkbølger gjennom bankene og aksjemarkedet hvis mange eiendomsinvestorer får problemer med å betjene gjelden når denne skal refinansieres.

Mye tyder på at det vil skje. Ifølge BofA er 68 prosent av eiendomslån i USA opptatt i regionale banker.

– Næringseiendom er ansett for å være neste snublestein ettersom lånevilkårene stadig blir strammere, sier Michael Hartnett i BofA i et notat, gjengitt av Markets Insider.

Ifølge Hartnett er den gjennomsnittlige kontorledigheten på mer enn 50 prosent. Dette er – vel å merke – en måling av hvor mange faktiske kontorplasser som er i bruk, ikke utelukkende en måling av arealer som mangler leietagere.

Likevel er denne faktiske ledigheten et sterkt signal om at leietagerne vil etterspørre mindre areal ved neste reforhandling.

«Perfekt storm»

Ikke uventet er leieprisene i amerikanske byer langt lavere enn de var før pandemien, mens flere eiendomsaksjer har falt kraftig: Det siste året er Prologis ned 27 prosent, American Tower Corp. er ned 21 prosent, mens Boston Properties er ned hele 61 prosent.

Ifølge JPMorgan forfaller næringseiendomslån for nærmere 450 milliarder dollar i år. 60 prosent av dem er tatt opp i banker.

«Vi venter at 21 prosent av de utestående lånene til kontoreiendom på et tidspunkt vil bli misligholdt» skriver banken, som predikerer utlånstap på 8,6 prosent av totalporteføljen. Overført til penger betyr det 38 milliarder dollar – 396 milliarder kroner.

Markets Insider omtaler det som en «perfekt storm» for de regionale bankene i USA, som står for 68 prosent av utlånene til sektoren.