<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Finanstilsynet med rekordgebyr for markedsmanipulasjon

Finanstilsynet gir investor rekordgebyr på fem millioner kroner for markedsmanipulasjon. 

Publisert 29. mars 2023 kl. 17.11
Oppdatert 14. des. 2023 klokken 10.41
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 337 ord

I et vedtak fra Finanstilsynet fremkommer det at aksjetrader Atle Sandvik Pedersen får et overtredelsesgebyr på fem millioner kroner for å brukt sitt eget investeringsselskap til å handle aksjer med seg selv. 

Seksjonssjef i Finanstilsynet, Thomas Borchgrevink, sier til DN at det er det største gebyret de har ilagt en investor. 

Finanstilsynet mener at Sandvik Pedersen har forårsaket utvikling i kursene i aksjer gjennom handlene sine. Tilsynet argumenterer med følgende angående størrelsen på gebyret: 

«Det dreier seg om et stort antall tilfeller av overtredelser av forbudet mot markedsmanipulasjon hvor det i tillegg er handlet for svært store beløp. Overtredelsen er egnet til å villede markedet og markedsaktørene, og svekke tilliten til verdipapirmarkedet.»

«Grov overtredelse»

Tilsynet mener overtredelsene har pågått over lang tid, og betegner overtredelsen som «grov». 

Avdelingslederen i Finanstilsynet, Anne Merethe Bellamy, kommer med følgende uttalelse i brevet fra tilsynet: 

«Egenhandelen som Pedersen har stått for, har vært av et så stort omfang at det er egnet til å forstyrre de legitime markedsmekanismene vesentlig».

I brevet vises det til verdipapirhandelslovens paragraf som omhandler forbudet mot «Markedsmanipulasjon og forsøk på markedsmanipulasjon».  

«Uenig med tilsynet»

«Jeg er uenig i hvordan dette er tolket av tilsynet. Jeg har bare kopiert hvordan hedgefond og investeringsbanker som trader aktivt på børsen via algoritmer og alle mulige markedsplasser, inkludert «darkpools,» handler når de bruker ulike kontorer i de forskjellige investeringsbankene, som ofte er lokalisert i London», sier Pedersen til DN.

Han sier videre at han utover det ikke har noen kommentar. 

I perioden fra 1. mars 2021 til og med 1. desember i fjor har Finanstilsynet funnet 5667 handler der Pedersens investeringsselskap Dichesbuen står på den ene siden av handelen og Pedersen personlig står på den andre siden av aksjekjøpet eller -salget, og at disse har utgjort over ti prosent av dagsomsetningen i aksjene. 

«Disse transaksjonene er et resultat av at Pedersen og Dichesbuen har lagt inn ordre som matcher på motsatt side av ordreboken», skriver Finanstilsynet i brevet.

I brevet kommer det frem at de aller fleste handlene er utført i Rec Silicon. Av de totalt 5667 transaksjonene på 5,17 milliarder kronene, er 4550 utført i Rec-aksjen.