<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norske porteføljer blir mindre norske

Nordmenn investerer mindre i norske aksjer nå enn tidligere, viser en undersøkelse utført av eToro. 

    Publisert 29. mars 2023 kl. 19.45
    Oppdatert 30. mars 2023 klokken 14.06
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 294 ord
    Oslo Børs. Foto: Bloomberg

    Nesten halvparten av norske privatinvestorer har ikke økt porteføljeverdien de siste tre månedene, og diversifiserer mer i både aktivaklasser og markeder enn tidligere. 

    Funnene fremgår av eToro sin siste markedsundersøkelse «Retail Investor Beat», hvor 10.000 retailinvestorer fra hele verden, inkludert Norge, gir uttrykk for nåværende investeringsvaner, og er en indikasjon på fremtidig investeringsvilje.

    Et av funnene i undersøkelsen – både i Norge og globalt – er at porteføljer i mindre grad preges av nasjonale aksjer. Nordmenn investerer mindre i norske aksjer nå enn tidligere.

    «Småsparerne helgarderer seg med andre ord i et ellers ustabilt marked. Retailinvestorer tenker bredt og nytt; porteføljene er i økende grad bestående av flere ulike eiendelsklasser», sier Ben Laidler, global markedsanalytiker i eToro.

    Teknologitunge porteføljer

    Norske investorers bekymringer for det fremtidige markedet fordeler seg jevnt utover en rekke risikofaktorer. Når verden står midt i en energikrise kommer det frem at 41 prosent av de spurte norske investorene vurderer å investere mer i grønn teknologi. 

    Satsingen på teknologi- og energiaksjer kommer på toppen av at investorene allerede har flest aksjer som er innenfor disse sektorene.

    «At retailinvestorer i større grad kan dra nytte av markedets forskjeller henger sammen med blant annet flere EFT-er og kommisjonsfri handel. Så ser det ut til at markedsvolatliteten det siste året har vært drivkraften til den endringen vi ser i norske aksjer», sier Laidler.

    Høyeste nivå siden forrige bear market

    Markedsundersøkelsen avdekker at småsparernes selvtillit globalt er på høyeste nivå siden forrige bear market i 2021. Mer enn to av fem retailinvestorer har økt verdien av porteføljene sine. Her skiller de norske investorene seg fra den globale trenden.

    Det som på sin side blir viktig fremover er å ta i betraktning at selv store aksjemarkeder kun utgjør en mindre del av det globale finansmarkedet:

    «Vi opererer ikke innenfor ett marked, men innenfor 45 voksende markeder», sier Laidler.