<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

3,5 mill. for skoleplass i USA: – Ikke verdt det

Prisen for undervisning, kost og losji på de beste universitetene i USA er skyhøye. Økonomer advarer om prisstigningssjokk.

Publisert 30. mars 2023 kl. 13.34
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 355 ord
DYRT: Campus på Yale University, New Haven, Connecticut.  Foto: Dreamstime

Prisene for å studere på amerikanske universiteter har vært skyhøye i flere tiår.

Åtte høyt attraktive skoler i det nordøstlige USA populært kalt Ivy League-skolene, har hatt stive priser i årevis. Yale Universitys kostnad for undervisning, kost og losji bikket over 50.000 dollar i 2011, 60.000 dollar i 2015 og 70.000 dollar i 2019. I fjor kostet det over 80.000 dollar for ett år med studier. University of Pennsylvania, Dartmouth College, Columbia University og Brown University kom også inn i 80.000-dollardivisjonen i 2022, ifølge Bloomberg.

I år ser det ut til at studentene må holde på uteksamineringshatten – det går nemlig mot en ny milepæl. Brown University koster i skrivende stund 85.000 dollar i året å komme inn på. Økonomer tror også at det allerede neste semester kan koste hele 90.000 dollar å studere på de høyest rangerte universitetene. 

Fire år med studier på Brown Universty koster dermed 340.000 dollar – over 3,5 millioner kroner. 

Til sammenligning tjener den gjennomsnittlige amerikanske arbeideren 56.368 dollar i året, ifølge Bureau of Labor Statistics – langt lavere enn kostnadene for skole er på. Dermed er de fleste avhengig av finansiell støtte i form av tilskudd, stipend, lån og studieprogrammer for å ha muligheten til å ta utdannelsen de ønsker.

– Ikke verdt det

Bakgrunnen til de økende utgiftene skal være at undervisningsavgiftene også har steget raskt og lenge. 

Beth Akers i tankesmien American Enterprise Institute Foto: American Enterprise Institute

Universitetene sliter også med inflasjonen, som alle andre og kostnadene for å drive en høyskole økte med 5,2 prosent i regnskapsåret 2022. Det er høyeste nivå siden 2001, ifølge Commonfund. 

Hvor mye det egentlig er verdt å gå på et høyt aktet universitet kan begynne å bli uklart, mener Beth Akers i tankesmien American Enterprise Institute.

– På et tidspunkt slutter matematikken å fungere. Vi kommer til et punkt der utdannelsen rett og slett ikke er verdt det lenger.