<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Finanstilsynet: – Godt rustet til å følge opp markedsmisbruksforordningen

Publisert 30. mars 2023 kl. 12.58
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 267 ord
Thomas Borchgrevink i Finanstilsynet sier de er bedre rustet til å følge opp markedsmisbruksforordningen. Foto: Iván Kverme

Overtredelsesgebyret Finanstilsynet har ilagt investor Atle Sandvik Pedersen for markedsmanipulasjon er det første overtredelsesgebyret Finanstilsynet har gitt for brudd på markedsmisbruksforordningen (MAR).

Det var først i 2021, da forordningen ble gjennomført i norsk rett, at Finanstilsynet fikk kompetanse til å ilegge overtredelsesgebyr for brudd på markedsmanipulasjon. Før dette var straffesporet det eneste alternativet.

Til TDN Direkt sier seksjonssjef Thomas Borchgrevink i seksjon for markedsatferd i Finanstilsynet at Finanstilsynet over tid har bygget opp systemer og kompetanse, og er rustet til å følge opp og oppdage slike saker.

– Dessuten er transaksjons- og handelsdata vi nå mottar blitt mer detaljerte, sier han.

I saken der tilsynet nå har ilagt gebyr har Finanstilsynet også jobbet med Oslo Børs og avdelingen for markedsovervåkning på børsen. Rapporter fra verdipapirforetak er også viktig i markedsmisbrukssaker, presiserer Borchgrevink.

En eventuell vinning er ikke en del av Finanstilsynets vedtak mot Pedersen. En slik konstatering er heller ikke en nødvendig forutsetning for at det skal foreligge markedsmanipulasjon.

– Generelt sett vil oppnådd fortjeneste eller unngått tap være et moment ved ileggelse av et administrativt gebyr, sier Borchgrevink.

Finanstilsynet karakteriserer overtredelsen som «grov,» selv om det ikke har påvist vinning av egenhandelen.

– Jeg er uenig i hvordan dette er tolket, sier Atle Sandvik Pedersen i en kommentar til Dagens Næringsliv torsdag.

På spørsmål til Borchgrevink om flere konkrete tidligere hendelser på Oslo Børs, der Finanstilsynet ikke offentlig har reagert, er han ikke enig i påstander i markedet om at Finanstilsynet er late i reguleringen av markedsmisbruk.

– Vi er ikke enige i disse påstandene. Når det gjelder Flyr-emisjonen i november har vi tidligere uttalt at vi ser nærmere på handelen. Våre undersøkelser pågår fremdeles, sier han.