<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bonusene stuper

Ukraina-krig, pris- og rentesjokk senket aktiviteten i finansmarkedene i fjor. Det gjenspeiler seg i bonuspotten på Wall Street.

    Publisert 30. mars 2023 kl. 15.13
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 288 ord
    BONUSSMELL: For Wall Street-ansatte i 2022. Foto: Bloomberg

    Bonuspotten på Wall Street falt til 33,7 milliarder dollar i fjor, tilsvarende en nedgang på 21 prosent fra 2021, viser ifølge Bloomberg en analyse gjort av Thomas DiNapoli – økonomisjef i delstaten New York.

    Gjennomsnittsbonusen for statens finansansatte falt 26 prosent til 176.700 dollar, sitt laveste siden 2019.

    – Nedgangen bringer snittbonusen nærmere hva finansansatte mottok før pandemien. Samtidig som lavere bonuser påvirker skatteinntektene for delstaten og byen, avhenger vår økonomiske gjeninnhenting ikke bare av Wall Street. Sysselsettingen innen fritid og overnatting, handel, restauranter og bygging må fortsette å bedre seg for at byen og delstaten skal hente seg inn fullt og helt, sier DiNapoli ifølge en pressemelding.

    Analysen er ifølge nyhetsbyrået basert på trender i forskuddstrekk på inntektsskatt og omfatter kontant utbetalte bonuser for arbeid i 2022, så vel som bonuser fra tidligere år som ble cashet inn. Opsjoner, samt andre typer utsatt kompensasjon, er ikke med i analysen som står i sterk kontrast til den fra året før.

    Ned fra rekordår

    I 2021 sto nemlig Wall Streets største banker midt i en hektisk budkrig om de største talentene, noe som sendte bonusene til rekordnivåer. Den kraftig fallende bonuspotten er dårlige nyheter for bankansatte og tradere, som ofte får bonuser på millioner av dollar og som utgjør mange ganger basislønnen.

    Inntektene for investeringsbankvirksomhetene i Wall Streets fem største banker ble ifølge Bloomberg Intelligence i fjor nesten halvert fra året før. Russlands Ukraina-invasjon og Federal Reserves kamp mot inflasjonen med kraftige renteøkninger var to viktige bremseklosser for aktiviteten i kapitalmarkedene.

    Analysen fra New Yorks økonomisjef viser også at sysselsettingen i delstatens finansindustri økte i fjor, for første gang siden før pandemien. 190.800 ansatte i 2022 var det høyeste antallet på over 20 år.