<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Det skal bli litt enklere for kryptoinvestorer

Tapte du på handel i kryptovaluta i fjor kan det trekkes fra på skatten, men hva gjør du hvis du ikke rapporterte gevinstene årene før?

Publisert 31. mars 2023 kl. 13.35
Oppdatert 31. mars 2023 klokken 13.35
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 287 ord
– Det skal bli litt enklere for kryptoinvestorer
Rundt 40.000 nordmenn oppga inntekter fra handel i kryptovaluta på i underkant av 1 milliard kroner i 2020. De oppga også å sitte med verdier i kryptovaluta for 7,5 milliarder kroner. Skatteetaten har oppbemannet ekspertgruppen som arbeider målrettet med kryptovaluta, og har identifisert mellom 60.000 og 70.000 eiere av kryptovaluta i Norge. Samtidig anslås det reelle tallet å ligge rundt 300.000. Og selv om markedet for krypotvaluta kollapset i fjor, kan det fremdeles være snakk om verdier for mange, mange milliarder kroner. Med over 20.000 kryptovalutaer, og nærmere 600 kryptobørser rundt om i verden, er det kanskje ikke så lett for skatteetaten å finne de som lurer seg unna skatteforpliktelsene? Men når tapene kommer, og det frister å få fradrag for dem, øker kanskje også motivasjonen for å rapportere inn kryptoverdiene? Etter at kryptovalutamarkedet har stupt det siste året, er det mange som kan være i den situasjonen. Hva gjør man da? Det hadde skatteekspert og saksansvarlig advokat i Advokatfirmaet Ræder, Tone Kaarbø, gode råd om i Økonominyhetene fredag. Det kommer litt kryptovaluta i hennes skattemelding i år også. – Men det må jeg fylle inn selv, sa hun. Foreløpig må kryptoinvestorer fylle inn alle handler, gevinst, tap og verdier selv, men det skjer ting her også. – Det skal bli litt enklere for kryptoinvestorer å fylle ut skattemeldingen fremover, sa hun. Nå kan man få oversikter fra de norske kryptobørsene og ulike webtjenester, men hvis du har investert i desentraliserte produkter er det litt verre. Og hva skjer hvis Skatteetaten oppdager at du ikke har oppgitt gevinstene og verdiene du har i kryptovaluta? Hele intervjuet med Tone Kaarbø kan du se i videoruten øverst.

Rundt 40.000 nordmenn oppga inntekter fra handel i kryptovaluta på i underkant av 1 milliard kroner i 2020. De oppga også å sitte med verdier i kryptovaluta for 7,5 milliarder kroner. Men det er mange som ikke oppgir noe som helst. 

Kanskje ble det mer interessant etter et år der kryptovalutamarkedet nærmeste kollapset?

Hva gjør Skatteetaten?

Skatteetaten har oppbemannet ekspertgruppen som arbeider målrettet med kryptovaluta, og identifisert i fjor mellom 60.000 og 70.000 eiere av kryptovaluta i Norge. Samtidig anslås det reelle tallet å ligge rundt 300.000. 

Selv om markedet for krypotvaluta kollapset i fjor, kan det fremdeles være snakk om verdier for mange, mange milliarder kroner.

Med over 20.000 kryptovalutaer, og nærmere 600 kryptobørser rundt om i verden, er det kanskje ikke så lett for Skatteetaten å finne de som lurer seg unna skatteforpliktelsene? Men når tapene kommer, og det frister å få fradrag for dem, øker kanskje også motivasjonen for å rapportere inn kryptoverdiene?

Etter at kryptovalutamarkedet har stupt det siste året, er det mange som kan være i den situasjonen. Hva gjør man da?

Det hadde skatteekspert og saksansvarlig advokat i Advokatfirmaet Ræder, Tone Kaarbø, gode råd om i Økonominyhetene fredag.

Skal bli enklere

Det kommer litt kryptovaluta i hennes skattemelding i år også.

– Men det må jeg fylle inn selv, sa hun.

Foreløpig må kryptoinvestorer fylle inn alle handler, gevinst, tap og verdier selv, men det skjer ting her også.

– Det skal bli litt enklere for kryptoinvestorer å fylle ut skattemeldingen fremover, sa hun.

Man kan få oversikter fra de norske kryptobørsene og ulike webtjenester, men hvis du har investert i desentraliserte produkter er det litt verre.

Og hva skjer hvis Skatteetaten oppdager at du ikke har oppgitt gevinstene og verdiene du har i kryptovaluta?

Hele intervjuet med Tone Kaarbø kan du se i videoruten øverst.