<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vil ha vurdering om investeringer i unoterte aksjer for Oljefondet

En stadig større del av verdiskapingen skjer i selskaper som ikke er børsnoterte, men Oljefondet har likevel ikke adgang til å investere i disse. 

Publisert 31. mars 2023
Oppdatert 31. mars 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 358 ord
Article lead
lead
FONDSMELDING: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) presenterer innholdet i årets stortingsmelding om forvaltningen av Statens pensjonsfond.  Foto: NTB
FONDSMELDING: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) presenterer innholdet i årets stortingsmelding om forvaltningen av Statens pensjonsfond.  Foto: NTB

Fredag legger finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) frem innholdet i årets stortingsmelding om forvaltningen av Statens pensjonsfond, også kalt Oljefondet.

Fondsmeldingen er en årlig oppdateringer om Statens pensjonsfond utland (SPU) og Statens pensjonsfond Norge (SPN).

I 2022 fikk Oljefondet en avkastning på minus 14,4 prosent, tilsvarende et verdifall på 1.637 milliarder kroner.

– I mange år har vi hatt sterk vekst i verdien av fondet, men vi har ingen garanti for at det skal fortsette slik. Heldigvis har vi flinke folk og mye erfaring, kombinert med en langsiktig investeringsstrategi som vi må holde fast ved – også i krevende tider. Dette vil tjene oss alle på lang sikt, sier Vedum om fjorårets resultat.

Unoterte aksjer i Oljefondet

Vedum forteller videre at Finansdepartementet har bedt Norges Bank vurdere om Oljefondet kan investere i unoterte aksjer.

Dette etter at Norges Bank i sitt høringsinnspill viste til at en stadig større del av den globale verdiskapingen skjer i selskaper som ikke er børsnoterte.

Norges Bank har i dag ikke adgang til å investere Oljefondet i unotert eiendom og unotert infrastruktur for fornybar energi, men har ingen adgang til å investere i unoterte aksjer på generelt grunnlag.

Dette ber Finansdepartementet Norges Bank vurdere mulighetene for: 

«Banken er i brev 27. mars 2023 bedt om å utrede ulike sider ved unoterte aksjer som grunnlag for departementets vurdering av dette spørsmålet.», skriver Finansdepartementet.

40 milliarder i meravkastning

Finansdepartementet utfører også regelmessig gjennomganger av Statens pensjonsfond Norge (SPN).

Formålet er blant annet å vurdere resultatene som Folketrygdfondet oppnår og om rammen for avvik fra referanseindeksen, såkalt aktiv forvaltning, bør justeres. 

Årets gjennomgang viser at Folketrygdfondets aktive forvaltning i perioden fra januar 2007 til september 2022 har gitt en meravkastning på om lag 40 milliarder kroner etter kostnader utover referanseindeksen. 

«Finansdepartementets vurdering er at forvaltningen samlet sett har vært god, og at SPN fortsatt bør forvaltes med et visst innslag av aktiv forvaltning. Rammen for avvik fra referanseindeksen er hensiktsmessig og godt tilpasset forvaltningen av SPN, og departementet legger opp til å holde denne uendret på 3 prosentenheter.» skriver Finansdepartementet. 

– Når jeg legger frem årets fondsmelding er det god grunn til å takke de før oss som har gjort at vi har den rikdommen vi har i dag, sier Vedum.