<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Har ikke sett maken på over fire år: – Uheldig spiral

18 selskaper gikk konkurs hver dag i mars.

Publisert 31. mars 2023 kl. 18.13
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 259 ord
RAMMES: Ifølge Creditsafe står bygg- og anlegg for rundt en tredel av alle konkurser i Norge. Mars var ny rekordmåned. Foto: Bloomberg

Norsk næringsliv går inn i påskeuken med et skyhøyt konkurstrykk, er meldingen fra kredittopplysningsselskapet Creditsafe og inkassoselskapet Fair Group.

406 selskap gikk konkurs i mars, en oppgang på hele 40 prosent fra de 290 konkursene i mars i fjor.

Det er også første gang på over fire år at over 400 bedrifter har gått konkurs på én måned.

– Vi ser veldig tydelig at flere i næringslivet sliter nå. Mars måned avsluttes med konkursrekord – vi har ikke hatt like mange konkurser siden før corona, sier Per Fjærestad, daglig leder i Creditsafe Norway.

Bygg- og anlegg sliter

Antallet konkurser overgår også førpandemiske mars 2019, da 381 selskaper gikk under.

Aller flest konkurser var det i bygg- og anleggsbransjen, der 107 selskaper gikk konkurs i mars. 401 arbeidsplasser, med over 570 millioner i omsetning, er berørt av konkursene i bransjen.

Nesten hver fjerde konkurs var i Viken, med 101 konkurser. I Oslo ble det registrert 88 konkurser, mens Vestland hadde 41 bedrifter som måtte kaste inn håndkleet.

Økning i inkassosaker

Husholdningene sliter også nå. Inkassosakene fra januar til mars er opp over 45 prosent for husholdningene, sammenlignet med samme kvartal i 2022. Antall inkassosaker er opp ni prosent fra februar til mars.

– Det er en kraftig økning i privatpersoner som ender med inkassosak og vi forventer at misligholdet kommer til å tilta, sier Fair Group-sjef Christian Aandalen og legger til:

– Det er en uheldig spiral hvor konkursene blir flere, som igjen får effekt på sysselsetting og videre på inkassotallene. Dette vil gradvis forsterke seg gjennom året, og gjør at vi tegner et dystert fremtidsbilde.