<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Irak og Kurdistan enige om å gjenoppta oljeeksport via Tyrkia

Etter en juridisk strid har Irak og den kurdiske regionen nådd enighet om å gjenoppta oljeeksporten gjennom Ceyhan, med en kapasitet på over 400.000 fat pr. dag.

Publisert 2. apr. 2023
Oppdatert 2. apr. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 228 ord
Article lead
lead
IRAK: DNOs anlegg i Irak.  Foto: DNO
IRAK: DNOs anlegg i Irak.  Foto: DNO

Kurdistan-regionen i Irak har nådd enighet med den irakiske regjeringen om å gjenoppta oljeeksporten gjennom Ceyhan i Tyrkia, etter en juridisk strid som økte oljeprisene. Ifølge Bloomberg kunngjorde Lawk Ghafuri, KRGs talsperson for utenlandsk media, på Twitter at partene hadde nådd en foreløpig avtale etter flere møter.

I mars stengte Tyrkia en oljerørledning som går fra Nord-Irak til Ceyhan, etter at en internasjonal forretningsdomstol avgjorde at KRG-myndighetene ikke kunne eksportere olje fra Middelhavsterminalen uten godkjenning fra Bagdad. Dette var en del av Bagdads langvarige forsøk på å opprettholde retten til å forvalte ressursene i Kurdistan, som har eksportert olje uavhengig.

Hvis avtalen går gjennom, vil mer enn 400 000 fat olje eksporteres fra Irak gjennom Tyrkia hver dag. Avtalen vil være gyldig frem til en olje- og gasslov blir godkjent av det irakiske parlamentet.

Stoppet produksjonen

Det londonnoterte selskapet Gulf Keystone Petroleum Ltd. kunngjorde forrige uke at de ville stoppe produksjonen ved Shaikan-feltet, som blir behandlet ved Produksjonsanlegg 1, fra 31. mars. 

Andre selskaper som det norske oljeselskapet som DNO og HKN Energy, hadde allerede begynt å redusere produksjonen i Kurdistan.

Bagdad sier at det er opp til KRG å bryte dødvannet ved å akseptere at Iraks statlige oljemarkedsføringsfirma, kjent som SOMO, skal håndtere kurdisk forsendelse fra Ceyhan. Detaljer om avtalen er ennå ikke offentliggjort.

Bloomberg skriver at forholdet mellom KRG og Bagdad har bedret seg siden Mohammed Shia Al-Sudani ble Iraks statsminister i oktober.