<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fredriksen-aksje stupte etter de dramatiske kuttene

DNO skjøt opp etter produksjonen starter opp igjen, mens Frontline stupte som følge av oljekuttene. 

    Publisert 3. apr. 2023 kl. 16.26
    Oppdatert 3. apr. 2023 klokken 16.33
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 731 ord
    STUPTE: Skipsreder John Fredriksens Frontline falt tungt mandag. Foto: Eivind Yggeseth

               

    Oslo Børs åpnet rett opp mandag og holdt seg der utover dagen. Hovedindeksen endte i 1.208,60, opp 1,26 prosent.

    Aksjer i fokus

    Hos Softox Solutions har kursutviklingen har snudd etter mange tunge dager i kjølvannet av melding om uavklart pengejakt, samt at selskapet permitterer ansatte og legger ned i Danmark. Mandag sto aksjen opp så mye som 35, men endte opp bare 5,6 prosent.

    Irak og Kurdistan har nådd en foreløpig avtale om å gjenoppta oljeeksporten til Tyrkia. DNO kan dermed starte med oljeleveranser igjen, og føk opp 16,3 prosent på børs etter flere dager med fall forrige uke.

    Kongsberg Gruppen har signert en kontrakt for levering av missiler verdt 2 milliarder kroner, og steg 1,8 prosent.

    Hexagon Purus stupte 10,2 prosent. Hydrogenselskapets avlyste en emisjon forrige uke.

    Sterk oljeoppgang

    Brent-oljen sto da børsen stengte opp 6,5 prosent til 85,08 dollar fatet. For første gang på over tre uker har oljeprisen bikket over 80 dollar, etter at bankuroen senket prisene kraftig i mars. Til sammenligning ble et fat nordsjøolje omsatt for 79,68 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.

    WTI-oljen styrket seg 6,6 prosent til 80,67 dollar fatet mandag. På det meste var oljeprisen opp 8 prosent intradag, den største prisbevegelsen på over ett år.

    Det var kraftig oppgang blant oljegigantene. Equinor steg 4,4 prosent, mens Aker BP ble styrket 6,9 prosent. Vår Energi klatret 6,2 prosent, og OKEA steg 5,7 prosent.

    Trykker riktige knapper

    OPEC+ overrasket både markedet og tradere i helgen med et saftig produksjonskutt. Saudi-Arabia vil gjennomføre et kutt på 500.000 fat daglig, tillegg kom Russland på banen og sa at de også ville forlenge sitt kutt på 500.000 fat daglig.

    Senioranalytiker Ole-Rikard Hammer i Arctic Securities ser på produksjonskuttet som et grep for å styrke prisgulvet i oljemarkedet.

    – Noen spekulerer i at OPEC tar et panikk-grep i forkant av at markedet skal svekke seg. Jeg tror ikke det er grunnen, sier Hammer til Finansavisen.

    – Jeg tror ikke Saudi-Arabia ønsker å sende oljeprisen til 120 dollar, de vet godt at verdensøkonomien er presset nå. Dette handler mest om å klare å få etablert en pris på det de mener er et fornuftig nivå som økonomien kan leve med, og slik situasjonen er nå vil jeg anslå at det er rundt 90 dollar fatet, sier han.

    Hammer påpeker at det er land med høy grad av gjennomføringsevne som skal levere på kuttet, og at det er et kutt fra løpende produksjon og ikke fra en teoretisk kvote.

    – Kuttet gjennomføres kun av noen nøkkelland anført av Saudi Arabia. Tidligere har man sett at det ikke er alle land som vil kutte eller kan kutte, slik at den fulle effekten blir mindre. Nå forventer jeg at den fulle effekten blir tilnærmet 100 prosent, sier Hammer.

    Riggselskapene nyter også godt av OPEC-nyheten. Shelf Drilling steg 3,6 prosent, og Seadrill ble styrket 4,5 prosent. Borr Drilling endte opp 4 prosent mens Odfjell Drilling klatret 2,3 prosent.

    Bedring i Kina

    Arctic-analytikeren mener at dette grepet tas nå av OPEC-landene fordi de har tiltro til at kinesisk økonomi er i bedring.

    – OPEC hadde ikke hadde tatt dette grepet nå, hvis vi de trodde at Kinas økonomi fortsatt var svak og jeg mener det er også grunnen til at dette ikke skjedde for flere måneder siden. Da var den kinesiske økonomien for svak til å håndtere det, sier han til Finansavisen.

    Rystad Energy skriver i en oppdatering at hvis produksjonskuttet blir gjennomført fullt ut, kan det ytterligere stramme inn et allerede fundamentalt stramt oljemarked, og drive Brent-oljen mot 100 dollar pr. fat raskere enn tidligere forventet, og presse prisen til rundt 110 dollar pr. fat denne sommeren.

    Nedgang for rederier

    OPEC-kutt er dårlig nytt for tankrederiene da det blir mindre volumer å frakte.

    John Fredriksens Frontline stupte 9,6 prosent, mens Hafnia endte ned 5,7 prosent.

    – Jeg tror ikke dette er start på en ny langvarig nedtur for tankmarkedet. Det tror jeg ikke det er. Det er mer en korreksjon enn noe annet. Kina vil måtte importere oljen fra andre leverandører enn OPEC i markedet, og de leverandørene som typisk er aktuelle er USA, Brasil og Norge som er alle land med mye lengre fraktdistanser til Kina, sier Hammer. 

    Okeanis Eco Tankers, som frakter russisk råolje, snublet 9,3 prosent. Kjemikalietank-rederiet Stolt-Nielsen slipper heller ikke unna, og endte ned 7,2 prosent. Containerrederiet MPC Container Ships falt 5,8 prosent. Tørrbulkselskapene Golden Ocean Group og 2020 Bulkers endte ned henholdsvis 3,7 og 1,5 prosent.