<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Opecs sjokkmelding løfter oljeaksjer

Oljeaksjer som TotalEnergies, Shell og BP var mandagens børsvinnere, idet nye produksjonskutt løftet Brentprisen med mer enn 6 prosent.

Publisert 3. apr. 2023 kl. 20.12
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 374 ord
MARKEDET BLIR STRAMMERE: Prisen på Brent råolje var mandag ettermiddag opp med mer enn 6 prosent. Foto: Bloomberg

Søndagens store nyhet var at Opec+ fra og med mai og ut året skal redusere produksjonen med ytterligere 1,16 millioner fat per dag (fpd). Det overraskende kuttet førte til at prisen på Brent råolje mandag ettrmiddag var opp med 6,4 prosent, til 85 dollar fatet. Oppgangen var den største siden april i fjor, og Goldman Sachs tror pilene vil fortsette å peke oppover i mange flere måneder. Banken oppjusterte sitt oljeprisestimat for utgangen av 2023 med 5 dollar, til 95 dollar fatet, mens prognosen for desember 2024 ble jekket opp fra 97 til 100 dollar.

Forventninger om et langt strammere oljemarked bidro til at også en rekke oljeaksjer steg mye. Ved firetiden mandag var TotalEnergies, Shell og BP opp med 5-6 prosent på de europeiske børsene, mens Marathon Oil, Conocophillips og Chevron fikk kursløft på 5-10 prosent i USA.

Høyere oljepriser vil imidlertid skape økonomisk motvind i mange deler av verden. Den seneste tidens fallende inflasjonstakt skyldes i høy grad lavere energiutgifter, men mye av denne effekten ligger nå an til å bli reversert. Dette kan i sin tur føre til at Fed og andre sentralbanker blir nødt til å stramme inn mer enn tidligere antatt. Følgelig priset derivatmarkedet mandag ettermiddag inn en 52 prosent sjanse for at Fed hever sin styringsrente med et kvart prosentpoeng på rentemøtet 3. mai. Fredag ble dette regnet som bare 48 prosent sannsynlig.

Utenfor energisektoren sank UBS-kursen med 2 prosent. Bloomberg meldte at de sveitsiske påtalemyndighetene har begynt å etterforske banken for mulige ulovligheter i forbindelse med det nylige oppkjøpet av Credit Suisse. I løpet av helgen ble det dessuten meldt at UBS skal sparke opptil 36.000 medarbeidere i det fusjonerte konsernet.

Også McDonald's planlegger å kvitte seg med tusenvis av ansatte. I forbindelse med grepet skal ulike av selskapet kontorer holde stengt i begynnelsen av denne uken. McDonald's-kursen var ved firetiden mandag opp med 1 prosent.

Tesla stupte derimot 6 prosent, selv om selskapet leverte 36 prosent flere elbiler i første kvartal enn ett år tidligere. I alt mottok kundene rekordmange 422.875 biler, mens analytikerne hadde sett for seg rundt 421.164. Enkelte stusset imidlertid over at det ble produsert 18.000 flere biler enn det som ble levert, noe som delvis skyldes skuffende etterspørsel for de relativt dyre Model S- og Model X-versjonene.