<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

DNB Markets: Industrien varsler resesjon

Kjersti Haugland i DNB Markets registrerer den laveste ISM-indeksen siden mai 2022.

    Publisert 4. apr. 2023 kl. 09.43
    Oppdatert 4. apr. 2023 klokken 13.31
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 303 ord
    TØFFERE TIDER: Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets registrerer tøffere tider i USA. Foto: Are Haram

    «Amerikansk industri sliter. ISM-indeksen, som ble publisert i går ettermiddag, falt med ytterligere 1,4 poeng til 46,3 i mars. Det var godt i tråd med vårt anslag, men svakere enn konsensusforventningen, og den laveste noteringen siden mai 2020», skriver sjeføkonom Kjersti Haugland i en oppdatering fra DNB Markets.

    Det er den fjerde måneden på rad at industri-ISM signaliserer nedgang i aktiviteten i form av en indeks under 50, og det er særlig et tiltakende fall i ordretilgangen som tynger bedriftene.

    Resesjon i sikte

    «Dagens lave nivå på ordreindeksen (44,3 for marsmåned), har normalt betydd at en resesjon er i sikte. Sysselsettingsindeksen viste at et flertall av industribedriftene nå nedskalerer arbeidsstokken», understreker Haugland.

    Det store spørsmålet er dermed om Feds nedkjølingsjobb er ferdigstilt. Ifølge DNB Markets er det alt for tidlig å si ettersom industrien kun utgjør 11 prosent av USAs BNP og 8 prosent av sysselsettingen. Den dominerende tjenestesektoren har i motsetning til industrien vist seg overraskende motstandsdyktig gjennom perioden med kraftige rentehopp.

    Ukens makrotall

    Onsdag ettermiddag publiseres tjeneste-ISM for mars. DNB Markets venter en stabil indeks, på 55,0, mens konsensusforventningen er en nedgang til 54,4. Begge tallene er et godt stykke unna resesjonsterritorium, og taler isolert sett for at styringsrenten skal videre oppover, i alle fall i fravær av nye, negative overraskelser fra banksektoren.

    Allerede i dag får vi indikasjoner på hvorvidt rentemedisinen er i ferd med å dempe ubalansene i det amerikanske arbeidsmarkedet. Tirsdagens JOLTS-tall (Job Openings and Labor Turnover Survey) gir informasjon om antall ledige jobber og hvor mange som frivillig slutter i jobbene sine. Begge disse indikatorene har avtatt gjennom fjoråret, men er fortsatt usedvanlig høye.

    Fredag er det duket for den viktige, månedlige arbeidsmarkedsstatistikken fra USA. Konsensusforventningen er en økning i sysselsettingen på 240.000 i mars, etter en oppgang på hele 311.000 måneden før, og uendret arbeidsledighet på 3,6 prosent.