<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Trøbbel for Qatar-bud?

Et regelbrudd fra 2016 vekker reaksjoner i den britiske regjeringen, og Premier League kan bli presset på sin vurdering av Qatar-budet på Manchester United.

Publisert 4. apr. 2023 kl. 13.08
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 343 ord
I SPILL: Manchester United. Foto: NTB

Høytstående tjenestepersoner for «football governance» i den britiske regjeringen har i løpet av siste ukene internt flagget bekymringer for Manchester United-budgiver Sheikh Jassim bin Hamad Al Thani , opplyser kilder med kjennskap til saken til Bloomberg.

Bekymringene knytter seg til styringen av den britiske virksomheten i Qatar Islamic Bank (QIB), der Sheikh Jassim har ledet styret siden 2006. Bank of England (BoE) bøtela i 2016 QIB med 1,4 millioner pund for brudd på kapitalkrav som utsatte banken for høy risiko.

BoEs tilsynsorgan PRA (Prudential Regulation Authority) ble den gang ledet av dagens sentralbanksjef Andrew Bailey, som da fortalte at QIB «hadde feilet i å møte noen av mest grunnleggende regulatoriske standardene.»

Ministre legger press?

Det finnes ifølge nyhetsbyrået ingen indikasjon på at Storbritannia vil gripe inn og blokkere Sheikh Jassims bud, men regjeringens bekymringer antyder at ministre kan presse Premier League til å stille sine egne spørsmål når «due diligence» på Manchester Uniteds budgivere skal gjennomføres.

QIB uttalte den gangen at banken hadde gjort «avhjelpende tiltak», mens BoE påpekte at banken hadde gjennomgått en betydelig restrukturering for å hindre lignende brudd. QIB forstås ifølge Bloomberg ikke å spille en direkte rolle i United-budet.

Storbritannia har høstet kritikk for styringen av sine fotballklubber og andre sportslige virksomheter, og lanserte nylig strengere eierskapsregler. Amnesty Internationals britiske arm var ifølge Sky Sports raskt ute og sådde tvil om at regelverket var tilstrekkelig sterkt til å blokkere bud fra statlige investeringsfond i Saudi-Arabia og Qatar.

Under prisantydning

Sheikh Jassim, sønn av Qatars tidligere statsminister Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani og et medlem av gulfstatens kongefamilie, leder et konsortium flere anser som det beste budet på Manchester United. Budet estimert til 5 milliarder pund skal imidlertid være én milliard pund under prisantydningen satt av  dagens United-eiere, den amerikanske Glazer-familien.

I budrunden deltar også den britiske milliardæren Jim Ratcliffe og det amerikanske hedgefondet Elliott Investment Management. Budgiverne venter nå på tilbakemelding fra tilrettelegger Raine Group om den videre prosessen.