<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kina hamstrer gull

Den kinesiske sentralbanken fortsatte hamstringen av gull i løpet av mars, og sitter dermed på 2.068 tonn ved månedsskiftet.

Publisert 7. apr. 2023 kl. 11.47
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 171 ord
KJØPTE 18 TONN: People's Bank of China. Her hovedkvarteret i Beijing. Foto: Reuters

Den kinesiske sentralbanken The People's Bank of China øker gullbeholdningen for femte måned på rad. 

I løpet av mars har sentralbanken vektet seg opp med 18 tonn med gull, skriver Bloomberg fredag formiddag, og viser til sentralbankens nettsider. 

Dermed sitter den kinesiske sentralbanken på totalt 2.068 tonn med gull.

Gull er populært blant sentralbanker fordi det ventes å bevare verdien gjennom turbulente tider og at det – i motsetning til valuta og obligasjoner – ikke er prisgitt en utsteder eller regjering. Samtidig gir gull en mulighet til å diversifisere seg bort fra dollar og amerikanske statsobligasjoner.

I fjor økte verdens sentralbanker sine gullbeholdninger med hele 1.136 tonn – den suverent største lagerbyggingen på 56 år.

Tallet understreker en klar holdningsendring fra 1990- og 2000-tallet, da sentralbanker – og særlig vestlige – solgte hundrevis av tonn i året. Siden finanskrisen i 2008–09 har europeiske banker stanset salgene, mens fremvoksende økonomier som Russland, Tyrkia og India har kjøpt.

Gullprisen bikket onsdag ettermiddag 2.000 dollar pr. unse. Så langt i 2023 snakker vi om en oppgang på nesten 10 prosent.