<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Inflasjonen igjen i fokus

Investorene posisjonerer seg for fallende konsumprisvekst i mars. Økt risikovilje bidro tirsdag til å løfte kryptoaksjer som Coinbase og Microstrategy.

Publisert 11. apr. 2023 kl. 19.31
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 327 ord
VURDERER INFLASJONSUTVIKLINGEN: Investorene håper at USAs fallende inflasjon vil motivere Fed-sjef Jerome Powell til å slutte å heve landets styringsrente. Foto: Bloomberg

Tirsdag fokuserte investorer over hele verden på den neste dagens inflasjonsrapport fra USA. Samtidig ble det kjent at Kinas årlige konsumprisvekst i mars sank til bare 0,7 prosent, lavere enn noen gang siden september 2021 og mindre enn ventet. I tillegg falt produsentprisene.

Den amerikanske konsumprisveksten var i februar 6,0 prosent, det samme som i september 2021, og konsensusestimatet for mars ligger på 5,2 prosent. Kjerneinflasjonen ventes imidlertid å stige fra 5,5 til 5,6 prosent. Denne målingen, som ekskluderer energi og matvarer, regnes som særlig viktig i Feds beslutningsprosess. Blir den overraskende lav, er det duket for mer optimisme blant investorene.

Muligheten for at Fed-sjef Jerome Powell stanser sine rentehevinger skaper allerede økt risikovilje i markedet. Dette gagner særlig mer spekulative investeringer, som kryptovaluta. Følgelig var bitcoin-kursen tirsdag ettermiddag igjen over 30.000 dollar, for første gang siden juni i fjor. Nivået er nå nær doblet fra fjorårets bunn i november, og utviklingen har løftet kryptorelaterte aksjer. Kryptomegleren Coinbase var ved firetiden tirsdag opp med mer enn 8 prosent, mens Microstrategy, et IT-selskap som har investert tungt i bitcoin, fikk en opptur på 6 prosent.

I bilsektoren meldte BMW at antallet solgte kjøretøy i første kvartal var 1,5 prosent lavere enn ett år tidligere, men for hele 2023 ventes en beskjeden økning. Dessuten er det «vesentlig vekst» i elbilsalget, og etterspørselen etter de dyreste BMW-modellene er fremdeles høy.  Dette bidro til at aksjekursen la på seg 2 prosent.

I USA la CarMax frem sitt regnskap for første kvartal. Bruktbilforhandleren slo analytikernes inntjeningsforventninger i sitt seneste kvartal, men bommet på topplinjeestimatet. Tirsdag ettermiddag var aksjen opp med nesten 9 prosent.

Carmax-kursen er likevel 30 prosent lavere enn for ett år siden, hovedsakelig grunnet forventninger om en økonomisk oppbremsing eller til og med en «hard landing». Det internasjonale pengefondet (IMF) er blant pessimistene. Organisasjonen anslår nå at verdensøkonomiens om fem år vil ha en årlig veksttakt på blodfattige 3 prosent. For i-landene ventes årets BNP-vekst å synke til 1,3 prosent, fra 2,7 prosent i fjor.