<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Inflasjonstall løfter børsene

USAs uventet lave inflasjon i mars bidro til børsoppgang onsdag. Volvo Group steg 7 prosent, mens Mercks aksjekurs stupte.

  Publisert 12. apr. 2023 kl. 16.09
  Oppdatert 12. apr. 2023 klokken 16.23
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 336 ord
  PRISENE STIGER FREMDELES: Matvareprisene i USA er 8,5 prosent høyere enn for et år siden, men veksttakten er ned fra 11,4 prosent i august. Foto: Bloomberg

  USAs inflasjonsrapport for mars var den store nyheten i de vestlige finansmarkedene onsdag. Den årlige konsumprisveksten falt fra 6,0 prosent i februar til 5,0 prosent i forrige måned. På forhånd hadde økonomene sett for seg 5,1 prosent. Kjerneinflasjonen steg derimot fra 5,5 til 5,6 prosent, som ventet.

  Samlet sett ble statistikken tolket som enda et tegn på at inflasjonen er på vei ned, noe som innebærer at Fed trolig kan slutte å heve styringsrenten. Følgelig falt både dollarkursen og de lange amerikanske rentene, mens de brede børsindeksene steg.

  Nå flyttes investorenes fokus til den nye resultatsesongen. Fredag legger blant andre Wells Fargo, JPMorgan Chase, Citigroup og BlackRock frem tall. De to førstnevnte ventes å ha økt sin inntjening per aksje med henholdsvis 28 og 30 prosent, mens konsensusestimatene for Blackrock og Citigroup er 17-18 prosent lavere enn fasiten for fjorårets første kvartal.

  Volvo Group var ute med foreløpige tall allerede tirsdag kveld, og ved firetiden onsdag var aksjen opp med mer enn 7 prosent. Lastebilprodusenten tjente rekordmye i første kvartal, som følge av færre problemer i forsyningskjeden og lavere kostnadsvekst. Netto omsetning økte med 25 prosent fra samme periode året før, og var dessuten 11 prosent mer enn konsensusestimatet. Også driftsmarginen overrasket positivt.

  For Merck pekte pilene derimot nedover. Aksjekursen stupte 7 prosent, etter at den tyske farmasigiganten meldte at utprøvingen av et nytt legemiddel ble stanset i USA. To pasienter skal ha fått leverskader som følge av medikamentet.

  For øvrig fortsetter mange av de amerikanske bankene å slite, tross grepene som er tatt for å forhindre en ny krise i sektoren. En indeks for USAs regionale bankaksjer er ned med 30 prosent siden nyttår, og dagens nivå er bare 4,5 prosent over bunnen fra sent i mars.

  Små aktører rammes særlig hardt, ettersom det regnes som lite sannsynlig at de vil «reddes» av myndighetene. Tap av innskudd bidro til at utlånsvolumene i USA krympet med nesten 105 milliarder dollar i de siste to ukene i mars. Fallet var det største, siden Federal Reserve begynte å føre statistikk over dette i 1973.