<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Amerikanske banker imponerer

Både JPMorgan, Wells Fargo og PNC slo analytikernes forventninger og fikk kraftige kursløft fredag. To elbilaksjer falt derimot.

  Publisert 14. apr. 2023 kl. 17.21
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 311 ord
  OVER KONSENSUS: Her JPMorgans hovedkontor i New York. Foto: Bloomberg

  Ferske regnskaper fra en del store selskaper påvirket børsutviklingen fredag. JPMorgan var ved 16-tiden opp med nesten 7 prosent, etter at banken meldte om gode utsikter for resten av 2023. Guidingen for årets netto renteinntekter ble jekket opp fra 73 til 81 milliarder dollar. I tillegg overrasket både topp- og bunnlinjen positivt i første kvartal.

  JPMorgan er USAs største bank. Også den fjerde største, Wells Fargo, gjorde det bedre enn ventet. Fredag ettermiddag var aksjekursen likevel tilnærmet uendret.

  En mindre rival, PNC Financial Group, falt derimot 2 prosent, til det laveste nivået siden november 2020. Det til tross for at inntjeningen i første kvartal oversteg analytikernes snittestimat, mens innskuddene ved utgangen av forrige måned var som ventet. Problemet var noe skuffende netto renteinntekter.

  Utenfor finanssektoren stupte Boeing-kursen 7 prosent, som følge av at leveransene av en del 737 Max-fly blir utsatt. Årsaken er problemer knyttet til komponenter.

  Også Lucid Group var blant børstaperne i USA. Skuffende leveranser i første kvartal medførte at elbilprodusentens aksjekurs fredag ettermiddag var ned med mer enn 8 prosent.

  I samme sektor sank Tesla med rundt 1 prosent. Musk-konsernet meldte at prisene på Model 3 og Model Y skal barberes med opptil 5 prosent i Singapore.

  På de europeiske børsene ga Hermès grunn til jubel. Aksjen steg 1 prosent, til en ny toppnotering, etter at den franske luksusprodusenten meldte om overraskende høy omsetning i første kvartal. Etterspørselen i Kina var særlig imponerende. Tidligere denne uken kom det lignende signaler fra LVMH, lederen i det europeiske luksussegmentet.

  Forøvrig ble vi servert tall for detaljhandelen i USA. Økonomene anslo et fall på 0,4 prosent fra februar til mars, men fasiten viste en nedgang på 1,0 prosent. Når dollarkursen og lange amerikanske renter likevel steg, skyldtes det blant annet at omsetningsfallet bare var 0,3 prosent, halvparten så mye som ventet, når man trekker fra bensin og biler. Bensinprisen har siden utgangen av mars fått en kraftig rekyl.